Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Rob Cruse

luvassa kuivaa. Ilmastotutkijat pitävät neljän viiden asteen globaalia lämpenemistä todennäköisenä. Istockphoto / Rob Cruse

luvassa kuivaa. Ilmastotutkijat pitävät neljän viiden asteen globaalia lämpenemistä todennäköisenä.

Ilmastotutkijat eivät usko kahden asteen tavoitteeseen

15.4.2009 9.46

Vihreä Lanka

Lähes yhdeksän kymmenestä ilmastotutkijasta ei usko, että nykyiset poliittiset yritykset rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen onnistuvat.

Guardianin eilen tiistaina julkaiseman kyselyn mukaan ilmastotutkijat pitävät todennäköisempänä neljän–viiden asteen keskimääräistä lämpötilannousua verrattuna esiteolliseen aikaan.

Muun muassa Euroopan unioni on asettanut tavoitteekseen rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen, jota se pitää jo vaarallisena.

Guardianin mukaan kahden asteen tavoitetta ei todennäköisesti kirjata uuteen ilmastosopimukseen, mutta suurin osa rikkaille maille ehdotetuista päästöleikkauksista perustuu siihen.

60 prosenttia Guardianin kyselyyn vastanneista piti tavoitetta yhä teoriassa teknisesti ja taloudellisesti mahdollisena.

Kysely on jatkoa Kööpenhaminassa viime kuussa pidetylle tieteelliselle ilmastokokoukselle, jossa esiteltyjen useiden tutkimusten mukaan ilmastonmuutos iskee odotettua kovemmin ja nopeammin.

Guardianin kyselyyn vastasi 261 asiantuntijaa kaikkiaan 1 756 konferenssiin rekisteröityneestä osallistujasta. Vastanneista 200 oli ilmastotieteen tai sitä lähellä olevan alan tutkijoita.

Juttua on muokattu ensimmäisen lauseen sanamuodon osalta.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 
Viite