Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Israelin toimet tuomitaan laajalti

1.6.2010 10.07

Lasse Leipola

Israelin maanantainen isku avustussaattuetta kohtaan on tuomittu laajalti. BBC kertoo, että YK:n turvallisuusneuvosto on päässyt sopuun lauselmasta, jossa vaaditaan pikaista ja puolueetonta selvitystä tapahtumien kulusta.

Kansanedustaja Pekka Haavisto vaatii vihreiden sivuille kirjoittamassaan blogissa, että Gazan saarto, jonka aktivistit yrittivät eilen murtaa, on purettava.

”Israelin on hyväksyttävä alueelle kansainväliset rauhanturvaajat, jotka voivat estää myös Gazan alueen käyttämisen Israeliin kohdistuviin ohjusiskuihin”, Haavisto kirjoittaa.

Haaviston mukaan Gazan eristämisen taustalla on Hamasin voitto Gazan vaaleissa 2006.

”Yhdysvallat ja EU päättivät aloittaa uuden hallinnon boikotin, ja Israel kiristi Gazan kontrollia. Pääkärsijänä tästä politiikasta ovat tavalliset kansalaiset, ja ääriliikkeiden kannatus Gazassa kasvaa, ei vähene”, Haavisto sanoo.

Ainakin yhdeksän aktivistin hengen vaatineen iskun ovat tuominneet myös muun muassa Amnesty, Rauhanliitto sekä vihreiden opiskelijajärjestö Vino.

”Vaikuttaa siltä, ettei Israelin röyhkeydellä ole mitään rajaa. Pelkkä pahoittelu ei nyt riitä, vaan tapahtuneesta on saatava selvyys. Tämän päivän iskujen tekijät on saatava kansainvälisen oikeuden eteen”, puheenjohtaja Paloma Hannonen sanoo Vinon tiedotteessa.

vihreät  israel  Amnesty  YK  Hamas  gaza 
Viite