Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestö: Itämeren lohet eivät saa vieläkään tarvitsemaansa suojaa

12.7.2012 9.30

Lasse Leipola

Euroopan komission kalatalousvaliokunnan eilen keskiviikkona hyväksymä mietintö Itämeren lohen kalastuksen monivuotisesta suunnitelmasta saa pyyhkeitä kansainväliseltä meriensuojelujärjestö Oceanalta.

Itämeren lohikantaa on tähän asti säädelty vuosittaisilla kalastuskiintiöillä, jotka on asetettu järjestäen tutkijoiden suosituksia suuremmiksi. Oceana on tyytyväinen, että nyt kaavailtu monivuotinen suunnitelma koskee sekä kaupallista että virkistyskalastusta.

”Vaikka hoitosuunnitelma sinänsä on merkittävä askel eteenpäin, kaiken kaikkiaan tänään hyväksytty teksti on pettymys ja täynnä porsaanreikiä, jotka heikentävät uhanalaisen lohen turvaamiseksi tarkoitettuja toimenpiteitä”, itämeriprojektin päällikkö Hanna Paulomäki sanoo järjestön tiedotteessa.

Erityisen ongelmallisena Oceana pitää sitä, ettei lohen kalastusta olla kieltämässä aluevesien ulkopuolella. Koska eri jokien lohipopulaatiot sekoittuvat keskenään merivaelluksen aikana, ei kalastusta ei ole mahdollista kohdistaa vain vahvoihin kantoihin.

Toinen Oceanan esiin nostama ongelma on lohen ja meritaimenen erilliset alamitat, mikä voi johtaa siihen, että alamittaisia lohia raportoidaan meritaimenina.

”Ennen kuin nämä aukot tekstissä on korjattu, suunnitelma ei tarjoa todellisia ratkaisuja nykyisiin ongelmiin”, Paulomäki sanoo.

Parlamentin täysistunnon on määrä äänestää mietinnöstä lokakuussa.

itämeri  kalastus 
Viite