Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestön vinkki kehysriiheen – jopa miljardien säästöt!

14.3.2013 9.22

Lasse Leipola

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa hallitusta leikkaamaan ensi viikon kehysriihessä ympäristölle haitallisista tuista. Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan Suomen valtio maksaa yli kahtakymmentä suoraa rahallista tai verotuksellista tukea, joiden yhteisarvo on jopa 5–6 miljardia euroa vuodessa.

”Hallituspuolueet etsivät kehysriihen budjettineuvotteluissa kuumeisesti säästömahdollisuuksia. Selvitys haitallisista tuista tarjoaa erinomaisen hyödyllistä tietoa tulevaa kehysriihtä silmällä pitäen”, toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen sanoo SLL:n tiedotteessa.

Järjestön mukaan tukia on erityisesti energia- ja liikennesektoreilla. Esimerkiksi turvetuotantoa tuetaan 130 miljoonalla eurolla vuodessa.

”Tuille voi olla sosiaalisia tai elinkeinopoliittisia syitä. Ne tulee kuitenkin suunnitella uudelleen niin, että yrityksiä kannustetaan samalla vähentämään päästöjä ja luonnonvarojen tuhlaamista. Energian kuluttamisen sijaan tulisi tukea investointeja energian säästämiseksi”, Yrjö-Koskinen sanoo.

Suomi on kansainvälisissä sopimuksissa sitoutunut ympäristölle haitallisten tukien karsimiseen.

”Säästöpaineiden alla hallitus joutuu miettimään, säästetäänkö vaikkapa eläkkeistä tai Itämeren suojelusta. Nyt on oikea aika aloittaa Suomessakin haitallisten tukien karsiminen. Näin ympäristön ja valtiontalouden tila kohenevat käsi kädessä”, Yrjö-Koskinen kannustaa.

verotus  budjetti 
Viite