Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestöt riitelevät vammaisten oikeuksien valvomisesta

4.12.2009 14.26

Noora Jussila

Vammaisjärjestöt ja työmarkkinajärjestöt kiistelevät siitä, kuka saa käydä työpaikoilla valvomassa työoloja. Asiasta kinataan oikeusministeriön toimikunnassa, jonka tehtävänä on miettiä yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamista.

Työmarkkinajärjestöt päästäisivät työpaikoille vain työsuojelupiirien edustajat. Vammaisjärjestöt haluavat, että mahdollista syrjintää voi käydä työpaikoilla selvittämässä myös yhdenvertaisuusvaltuutettu.

”Suomen allekirjoittama YK:n vammaisoikeussopimus edellyttää vammaisten täysimääräistä osallistamista. Työsuojelupiireillä ei ole osallistamissysteemiä, eivätkä työmarkkinajärjestöt ole tehneet mitään ehdotusta, jossa vammaissopimus otettaisiin huomioon”, sanoo Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä.

SAK:n lakimiehen Anu-Tuija Lehdon mielestä tulevan yhdenvertaisuusvaltuutetun tulee keskittyä yhdenvertaisuuden edistämiseen.

”Jos yhdenvertaisuusvaltuutettu rupeaa selvittämään työpaikkojen yksittäisiä ongelmia, voi käydä niin, että hän hukkuu niihin eikä pysty ottamaan kantaa isoihin ongelmiin”, Lehto sanoo.

vammaiset 
Viite