Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järvilohen tilanne katastrofaalinen: "Yksikin pyydetty lohi voi olla liikaa"

15.10.2013 10.24

Sammeli Heikkinen

Saimaan järvilohi on sukupuuton partaalla. Pohjois-Karjalan ely-keskuksen mukaan järvilohen emokalapyynti Pielisjoella ja Lieksanjoella osoitti, että kudulle nousee äärimmäisen vähän kaloja.

Tilanne on heikentynyt viime vuodesta. Pielisjoen lohisaalis putosi 63 kalasta 30:een ja Lieksanjoen 22:sta 13:een. Emokaloja pyydetään lohikannan säilyttämiseksi, sillä vesivoimalat estävät kalojen nousun ja lisääntymisalueet on suureksi osaksi hävitetty.

Kutupaikkoja on kuitenkin kunnostettu viime vuosina ja Ala-Koitajoen virtaamaa kasvatettu, jotta luontaisen lisääntymisen mahdollisuudet paranisivat. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että emokaloja on yksinkertaisesti aivan liian vähän. Ely-keskus kuvailee tilannetta katastrofaaliseksi.

"Tilanne on niin heikko, että on todella alettava pohtia järvilohen täysrauhoittamista saimaannieriän tapaan. Kalastajien tulisi ymmärtää, että yksikin pyydetty rasvaevällinen lohi voi olla liikaa tällaisessa tilanteessa", erikoistutkija Jorma Piironen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta sanoo ely-keskuksen tiedotteessa.

Järvilohi- ja -taimenistukkaat merkitään nykyään leikkaamalla niiltä rasvaevä. Näin kalastaja voi erottaa luonnonkalan. Rasvaevälliset kalat suositellaankin laskemaan takaisin järveen Saimaalla ja Pielisellä.

 

 

kalastus  ympäristö  kalakannat 




Viite