Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Kukkia.
Arvokasta. Luonto nostaa asuinalueen arvoa.Sammeli Heikkinen

Arvokasta. Luonto nostaa asuinalueen arvoa.

Jätä luonto rauhaan – asuntosi arvo nousee!

13.4.2011 13.20

Sammeli Heikkinen

Kuntalaisen lähimetsän hoidossa pitäisi pyrkiä siihen, että metsä on mahdollisimman luonnontilainen. Toisin sanoen puita kaadetaan ja maastoa raivataan sen verran, että kulkuväylät pysyvät avoimina ja turvallisina sekä pihat siisteinä. Muuten metsänhoito jää luonnon omalle vastuulle.

Näin neuvotaan tänään julkaistussa Kuntametsät asukkaiden ja luonnon keitaiksi -oppaassa. Oppaan kirjoittaneet Keijo Savola ja Laura Räsänen Uudenmaan ympäristöpiiristä painottavat, ettei esimerkiksi lähimetsän suojelun tarvitse lopettaa sen virkistyskäyttöä.

Suurissa kaupungeissa kunnan omistamia metsiä ei lähdetä helpolla suojelemaan, sillä kaavoittaja haluaa pitää takaoven auki esimerkiksi rakentamiselle tulevaisuudessa. Savola ja Räsänen muistuttavat, että viheralueita on kuitenkin jäätävä asukkaiden käyttöön.

Ja muun muassa Metsäntutkimuslaitoksen professorin Liisa Tyrväisen tutkimuksissa on selvinnyt, että kuntalaiset arvostavat viheralueena metsää enemmän kuin puistoa.

Lähellä sijaitsevat viheralueet ovat toiseksi tärkein peruste asuinpaikan valinnassa. Siten ne vaikuttavat myös asunnon arvoon. Tyrväisen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Helsingissä Keskuspuisto nosti asuntojen hintoja vielä puolentoista kilometrin päässäkin.

Mihin metsään pääkaupungissa sitten kannattaisi suunnata?

”Meri-Rastilaan ehdottomasti”, Savola sanoo.

”Se on metsä metron varrella”, vahvistaa Räsänen.

Meri-Rastilan ulkoilupuiston laitamille pääsee metrolla, lähin asema on Rastila.

metsät  kunnat  ympäristö  lähiluonto  ympäristönsuojelu 
Viite