Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Jasper Pääkkönen.
väärin. Jasper Pääkkösen mukaan VR ei todellakaan ole vihrein valinta.Satu Kosenius-Hänninen

väärin. Jasper Pääkkösen mukaan VR ei todellakaan ole vihrein valinta.

Jasper Pääkkönen nyt VR:n kimpussa

19.9.2013 12.50

Juha Honkonen

Kalojen intohimoiseksi puolustajaksi ryhtynyt näyttelijä Jasper Pääkkönen on suuntaamassa kritiikkiään vesivoiman ostajiin. Suomen yksi suurimmista sähkönkäyttäjistä on VR, joka on ekoimagoaan pönkittääkseen vaihtanut logonsa ja juniensa väriksi vihreän.

”Mielestäni VR ei missään nimessä saisi käyttää termiä vihreä sähkö. Se on täysin harhaanjohtavaa mainontaa. Jos hitunenkaan niiden käyttämästä sähköstä tulee voimalaitoksista, jotka estävät vaelluskalojen liikkumisen, VR voi korkeintaan puhua myrkynvihreästä sähköstä”, Pääkkönen lataa.

Hänen mielestään vesivoiman suurilla yritysasiakkailla on vastuunsa lohikantojen kestävyydestä.  Toisin kuin energiayhtiöt, VR on päivittäin tavallisten ihmisten kanssa tekemisissä. He voivat kuluttajina äänestää VR:n palveluiden puolesta tai niitä vastaan. Samoin VR voi vaikuttaa energiayhtiöiden valintoihin.

”Odotan, että VR kantaa oman kortensa kekoon vaatimalla vesivoiman tuottajilta toimia vaelluskalakantojen eheyttämiseksi”, Pääkkönen sanoo.

Hänen mielestään VR:n pitäisi myös vaihtaa sähkönsä ympäristömerkityksi, jos vihreyttä halutaan käyttää myyntiargumenttina.

VR käyttää vesivoimaa ennen kaikkea siksi, että se on uusiutuvaa. Ympäristöjohtaja Otto Lehtipuun (vihr) mukaan yhtiö käyttää sellaisia ympäristökriteerejä, jotka mahdollistavat sähkösopimuksen laajan kilpailuttamisen.

”Sopimus kilpailutetaan tyypillisesti 2–3 vuoden välein, jolloin kilpailuttamiskriteerejä on tilaisuus arvioida uudelleen. Energiakustannukset ovat erittäin merkittävä menoerä”, Lehtipuu sanoo.

Ekoenergia-merkin kustannukset olisivat yhtiölle noin puoli miljoonaa euroa vuodessa. VR käyttää vuosittain sähköä noin 700 gigawattituntia eli 100 000 omakotitalon verran.

Pääkkösen tähtäimessä – tai vieheessä – ovat ensisijaisesti energiayhtiöt ja niiden omistajat, eli myös kaikki suomalaiset.

”Kemijoki-yhtiön omistaa suurimmaksi osaksi Suomen valtio eli veronmaksajat. Lähetin asiasta sähköpostia omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Heidi Hautalalle (vihr), ja hän lupasi perehtyä asiaan.”

Tavallisten ihmisten on vaikea tehdä eroa vihreän sähkön ja Ekoenergian välille. He eivät ainakaan vielä ymmärrä, ettei kaikki uusiutuva energia ole ympäristön kannalta hyvää.

”Markkinoinnin takia ihmiset pitävät vesivoimaa vihreänä. He hairahtuvat, koska keskustelua vesivoiman eettisyydestä ei julkisuudessa käydä. Minua on ihmetyttänyt, ettei mikään ajankohtaisohjelma tai muu ole tarttunut aiheeseen”, sanoo Pääkkönen.

”Yleisesti puhutaan, että pienvesivoimalat olisivat lähellä tuotettua vihreää sähköä. Se on täyttä potaskaa. Niin kauan kuin voimaloissa ei ole kalateitä, jok’ikinen niistä on hirveä ympäristörikos.”

Esimerkkinä Pääkkönen mainitsee Museoviraston suojeleman Vanhankaupunginkosken voimalan Helsingissä. Itähaaran virtaama on niin pieni, ettei kalatie toimi vaan vonkaleet jäävät hyppimään länsihaaran padon kiviseinää vasten.

”On ihan perseestä, että jokin ihmisen rakentama hökötys on tärkeämpi kuin se, mitä rakennuksen purulla saataisiin aikaan. Keskellä pääkaupunkia virtaisi lohijoki, jolla olisi ihan mielettömät virkistysarvot”, Pääkkönen visioi.

Hänen laskelmiensa mukaan laitoksen tuottama sähkö on alle 0,1 promillea Helsingin Energian myymästä sähköstä, alle 500 megawattituntia.

”Vantaanjoen uhanalaiset kalakannat vaarannetaan siis aivan mitättömän kokoisen laitoksen takia.”
Pääkkösen mukaan Ruotsissa ja Norjassa ollaan kalateiden rakentamisessa vuosikymmeniä Suomea edellä.

Lue lisää aiheesta huomenna perjantaina ilmestyvästä Vihreä Lanka -lehdestä.

vesivoima  kalastus  junat  sähkö 




Viite