Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Joulu ainainen alkaa ensi vuonna

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

27.12.2012

Vesa Sisättö

YK:n takaama Suomen asema virallisena Joulumaana tuo jälleen uusia muutoksia kansalaisten arkeen. Ensi vuonna siirrytään virallisesti niin sanottuun ainaiseen jouluun, sillä tavoiteohjelman mukainen joulun aikaistaminen vuosittain kuukaudella saadaan päätökseen. Joulusesonki alkaa tästedes tammikuussa, heti edellisen joulusesongin päätyttyä.

Vuodenvaihteen jälkeen myös termi ”kansalainen” poistuu käytöstä. Se korvataan sanalla ”tonttu”. Kiistan siitä, kumpi on Joulumaa Suomen virallinen joulupukki, pääministeri vai presidentti, ratkaisevat ilmeisesti tonttujen edustajat seuraavien vaalien jälkeen.

Eduskunnan tontut ovat muutenkin puuhakkaasti takoneet koko joukon päätöksiä lahjaksi Suomen jouluisalle kansalle. Ensi vuoden alussa kaikki kalenterit korvataan joulukalentereilla. ”Koska kalenterin luukkuja ei saa avata etukäteen, Suomen tonttukansalle on tarjolla yllätyksiä vuoden jokaiselle päivälle”, kertoo Helsingin yliopiston kalenteritoimiston varsinainen päätonttu Yrjögeorge Nurmikurmitsa.

Vähäpätöisempi, joskaan ei välttämättä huomaamattomampi muutos tulee Suomen passiin. Ensi vuodesta alkaen Suomen passit soittavat avattaessa suloisen joululaulun ”Kulkuset”. Sen uskotaan piristävän tullivirkailijoiden harmaita ja synkkiä työoloja ympäri maailman.

Suomen joulumaakehityksen historiaa tutkinut tietokirjailija Siskoerja ”All Heil” Rummel on jäljittänyt hetkeä, jolloin joulusta tuli suuri kansallinen menestyskertomuksemme.

”Kaikkihan alkoi hallintohimmeleistä 2010-luvun alussa. Vertauskuvaksi tarkoitettu termi oli niin kodikas ja lämminhenkinen, että siitähän se sitten rupesi leviämään.”

Jouluiloa uusista keksinnöistä

Valtion joulutieteellinen tutkimuskeskus on julkistanut uudet joulukeksintönsä Suomen iloisille jouluihmisille.

Käänteentekevänä kierrätyskeksintönä markkinoille tulevat itsevalaisevat joulukuuset, joita on kasteltu Suomen uraanikaivosten liiton ystävällisesti lahjoittamalla jätevedellä.

Erityisen odotettu on Älykinkku 3000, nanotekninen itseohjautuva porsaanliha, joka osaa paistaa itse itsensä. Kinkku kävelee omin jaloin kaupasta keittiöön ja nousee itse kypsänä uunista. Ensi vuodeksi Älykinkku 3000:sta on luvassa paranneltu versio, joka osaa lausua joulurauhan julistuksen kumealla äänellä uunista.

Jos omatuntosi on tavallista herkempi, saatat ilahtua uusista interaktiivisista joulupalloista. Pallot näyttävät Afrikan nälkäänäkeviä lapsia terävinä kuultokuvina. Ja joulupalloihin asetetun nettikameran avulla voit oikeasti vilkuttaa heille – vaikkapa suoraan joulupöydästä, jos näet joulupalloihin asti 17 kilon Älykinkku 3000:n takaa!

Kirjoitus on julkaistu alunperin 14. joulukuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite