Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaikki kaipaavat kohta kavereita

7.4.2011 15.10

Jukka Vahti

Tuoreimpien gallupien perusteella maan suurin puolue on selvillä vasta viikon päästä sunnuntaina vaali-iltana, kun tulokset on julkistettu. Niin lähellä toisiaan kokoomuksen, keskustan ja sdp:n gallupkannatus tällä hetkellä on, että marssijärjestys voi olla mikä vain.

Tämän vuoksi myös maalailut eri hallituskokoonpanoista ovat näiden vaalien alla poikkeuksellisen haastavia. Puolueet varovat nimeämästä suosikkejaan etukäteen jotta eivät heikentäisi asemaansa vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa.

Sitä paitsi jokaiseen puolueeseen mahtuu asiasta monia näkemyksiä. Helsingin Sanomien helmikuisen gallupin mukaan esimerkiksi sdp:n kannattajista niukka enemmistö pitää keskustaa mieluisimpana päähallituskumppanina, kun taas 39 prosenttia demareista tekisi mieluiten yhteistyötä kokoomuksen kanssa.

Nykypäivän tekemä kysely taas kertoi, että kokoomuksen valtuuskunnan jäsenistä peräti 88 prosenttia jatkaisi mieluiten yhteistyötä keskustan kanssa, demareiden perään haikaili kokoomuslaisista vain 28 prosenttia. Harmaantumista vastaan taistelevan vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki taas haluaisi muodostaa demareiden ja vihreiden kanssa punavihreän koalition Ruotsin mallin mukaan.

Timo Soinille ja perussuomalaisille kelvannevat hallituskavereiksi kaikki muut paitsi vihreät. Hallituksen vakiojäsenelle rkp:lle käy hallituskumppaniksi ihan kuka vain.

hallitusneuvottelut 
Viite