Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kalapuikkoviikset varjostavat nuoria.
Vanhusten varjo. Emma Kari, Heikki Autto ja Anna-Mili Tölkkö ovat nuoria ehdokkaita. Paljon muuta yhteistä heillä ei olekaan. Mikael Ahlfors

Vanhusten varjo. Emma Kari, Heikki Autto ja Anna-Mili Tölkkö ovat nuoria ehdokkaita. Paljon muuta yhteistä heillä ei olekaan.

Kalapuikkoviikset jyräävät eurovaaleissa

22.5.2009 8.13

Jussi Karmala

Puolueet ottivat eurovaaliehdokkaikseen entistä vähemmän nuoria, koska eurovaalien painoarvo on kasvanut. Puolueet hakevat vaaleista näkyvyyttä. Ehdokkaiksi valitaan yhä enemmän keski-ikäisiä kansanedustajia, jotka ovat jo entuudestaan tunnettuja.

Viime eurovaaleissa alle 25-vuotiaita ehdokkaita oli 23. Nyt heitä on 5.

Moni kokenut poliitikko sanoo, että europarlamenttiin ei pidä lähteä opiskelemaan politiikkaa. Eurooppanuorten puheenjohtajan Joonas Turusen mielestä viesti on nuorille lohduton.

”Jos parlamentissa ei ole lainkaan nuoria, on vaikea kuvitella, mistä kokemus koulutus- tai nuorisoasioista tulee 55-vuotiaille kalapuikkoviiksisedille.”

Suurin ehdokasryhmä eurovaaleissa ovat 50–54-vuotiaat miehet, kuten lähes kaikissa vaaleissa viime vuosina.

Nuoria pelottaa valtakunnallisen kampanjoinnin kalleus. Vakiintuneilla poliitikoilla on usein vaalirahoittajia ay-liikkeessä tai yrityksissä.

”Harvan 25-vuotiaan kaveri on edennyt vuorineuvokseksi”, Turunen summaa.

Euroehdokasjoukon kuopus on Suomen kommunistisen puolueen Anna-Mili Tölkkö, 22.

”Keskustelu alkaa usein sillä, kun ihmiset ihmettelevät, että ai teissä kommunisteissa on nuoriakin”, Tölkkö sanoo.

Kommunistien eurovaalilista on vaalien nuorin. Listan keski-ikä on 39,1 vuotta. Toiseksi nuorin lista on vihreillä, 39,6 vuotta.

Tölkkö on radikaali. Hän ei usko Euroopan unioniin, koska sen lähtökohta on pääoman ja voittojen kasvattaminen. Hän kaipaa toisenlaista maailmanlaajuista yhteistyötä ilmastonmuutoksessa ja sosiaalisesti kestävässä kehityksessä.

Joillakin nuorilla on vaikuttava poliittinen ura takanaan. Kokoomuksen nuorin ehdokas Heikki Autto, 24, on Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Hän oli ehdolla jo viime eurovaaleissa. Eduskunta- ja kuntavaaleissa hän oli yksi ääniharavista.

”Kun ihmisten kanssa juttelee, he toivovat europarlamenttiin tulevaisuuden tekijöitä ratkomaan ilmastonmuutoksen, kilpailukyvyn, demokratian ja rauhan haasteita.”

Autton mielestä nuorilla on kova halu tehdä hyviä päätöksiä, sillä he joutuvat itse elämään niiden kanssa seuraavat viisikymmentä vuotta.

Nuorilla ehdokkailla on ihmeellisen vähän yhteistä. Kun vihreiden Emma Kari, 26, ehdotti muille nuorille ehdokkaille yhteistä kampanjointia maksuttoman eurooppalaisen koulutuksen puolesta, eivät nuoret löytäneet asiasta yhteistä linjaa.

Ikää tärkeämpi jakolinja on poliittinen suuntaus.

”Nuoret voivat olla samalla tavalla konservatiiveja kuin vanhatkin”, Kari sanoo.

Eurooppanuoret tarjoaa komission rahoittamana kaikille alle 35-vuotialle eduskuntapuolueiden ehdokkaille näkyvyyttä verkossa ja kampanjoi radiossa äänestysaktiivisuuden puolesta.

Jos nuoruuden haitaria laajennetaan, tilanne ei ole toivoton. Alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä ehdokkaita on yhteensä 51 –saman verran kuin viime eurovaaleissa.

nuoret  eurovaalit 


Lisää aiheesta:Viite