Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fbattail/Wikimedia (CC-BY-SA)

Hai.
Lisää rauhaa. Järjestö toivoo, että kosmetiikka-yhtiöt jättäisivät hait rauhaan.Fbattail/Wikimedia (CC-BY-SA)

Lisää rauhaa. Järjestö toivoo, että kosmetiikka-yhtiöt jättäisivät hait rauhaan.

Kalastajat ja ihoansa rasvaavat haiden uhkana – apua luvassa

7.6.2013 9.33

Lasse Leipola

Hait saivat eilen torstaina lisää suojaa EU-lainsäädännöstä.

Hain selkäeville on kysyntää Aasiassa niin rohdos- kuin ruokakäytössä, vaikka kalalle ei muuten ole käyttöä. Haita pyytävät kalastajat leikkaavatkin kalasta usein pelkän selkäevän ja heittävät lopun ruhon mereen kuolemaan.

Käytäntö on ollut kielletty EU:ssa vuodesta 2003 lähtien, mutta kieltoon on voinut hakea poikkeusluvan. Nyt tämä mahdollisuus poistuu. EU toivoo, että tämä toimisi esimerkkinä myös muille maille.

Mertensuojelujärjestö Oceana nosti tällä viikolla esiin toisen haiden elämää uhkaavan käytännön. Kosmetiikkateollisuus käyttää nimittäin erilaisissa rasvoissa skvaleeni-nimistä ainetta, jota saadaan haikalojen maksaöljystä sekä tietyistä kasveista. EU ei kuitenkaan velvoita kertomaan, mistä käytettävä skvaleeni valmistetaan.

”Kuluttajat ansaitsevat täydelliset tiedot tehdäkseen valistuneita päätöksiä siitä, mitä laittavat iholleen. Monet ihmiset ovat täysin tietämättömiä, että kosmetiikka-alalla on iso vaikutus syvänmeren haiden kalastukseen”, sanoo tutkija Allison Perry Oceanan tiedotteessa.

Järjestö on sopinut brittiläisen Selfridges-ketjun kanssa pilottihankkeesta, jossa selvitetään haita sisältävät tuotteet ja lopetetaan niiden myynti.

ruoka  kalastus  kosmetiikka 
Viite