Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansa tukee raivostunutta Jasper Pääkköstä

21.3.2013 11.24

Lasse Leipola

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa, että äärimmäisen uhanalaiset kalalajit rauhoitetaan kalastukselta. Tieto käy ilmi Suomen WWF:n Think if Laboratories -tutkimusyrityksellä teettämästä kyselystä.

Kysymys äärimmäisen uhanalaisten kalalajien suojelusta on noussut esille Kuolimon kalastusalueella, jossa korkein hallinto-oikeus on muotoseikan vuoksi pakottanut purkamaan Saimaan nieriän suojelemiseksi perustetun rauhoituspiirin ammattikalastuksen osalta.

Ratkaisu on suututtanut muun muassa näyttelijänä tunnetun kalastusharrastaja Jasper Pääkkösen.

”Ymmärrykseeni ei mahdu ammattikalastajan ahneus. Nieriän tärkeimmälle elinalueelle perustetulla rauhoitusalueella olisi saatava troolata? Ja kun se ei onnistu, niin ollaan valmiita valittamaan korkeimpaan oikeusasteeseen saakka? Kaikki muut, vapaa-ajankalastajat etunenässä, ovat halunneet rauhoittaa alueen kalastukselta”, Pääkkönen kirjoittaa blogissaan.

”Kutukypsiä, luonnonvaraisia Saimaan nieriöitä lasketaan olevan elossa joitain kymmeniä. Niiden kadotessa laji on kuollut sukupuuttoon, tai sen olemassaoloa ylläpidetään keinotekoisesti laitosolosuhteissa. Ainoastaan täydellinen kalastuskielto voi mahdollistaa nieriäkannan toipumisen”, Pääkkönen kirjoittaa.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen korostaa, että uhanalaisten kalalajien suojeleminen olisi myös ammattikalastajien etu.

”On selvää, ettei äärimmäisen uhanalaisilla kalalajeilla ole nykyisellään laajempaa taloudellista merkitystä. Rauhoitus sen sijaan edesauttaisi kantojen voimistumista ja loisi mahdollisuuksia niiden kestävälle kalastukselle tulevaisuudessa”, Luukkonen sanoo WWF:n tiedotteessa.

WWF vetosi tammikuussa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiseen (kok) uhanalaisten kalalajien suojelemiseksi.

”Odotamme edelleen vastausta kirjeeseemme maa- ja metsätalousministeriöstä. Odotamme kuitenkin myös ympäristöministerin aktivoituvan asiassa. Ministeriön vastuulla ovat kalojen uhanalaisuusarvioinnit, mutta nyt ministeriltä kaivattaisiin myös käytännön aloitteita kalojen surkean suojelutilanteen parantamiseksi”, Luukkonen sanoo.

luonnonsuojelu  kalastus 
Viite