Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karu totuus kasvisruokapäivästä – koululaiset heittivät ruuat roskiin

20.9.2012 15.26

Hanna Eriksson

Helsingin koululaiset äänestivät jaloillaan, kun kouluihin tuli viime vuonna kasviruokapäivä. Kouluruokailuun osallistuminen väheni kasvisruokapäivinä keskimäärin seitsemän prosenttia.

"Nekin, jotka osallistuivat ruokailuun, ottivat yhdeksän prosenttia vähemmän ruokaa ja ruokaa jätettiin 60 prosenttia enemmän", sanovat oppilaiden reaktioita kasvisruokapäivään selvittäneet Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksen tutkijat Chiara Lombardini ja Leena Lankoski.

Alun jälkeen vastustus väheni ja oppilaat osallistuivat kouluruokailuun kasvisruokapäivinä yhtä usein kuin muina päivinä. Ruokaa kuitenkin otettiin edelleen kasvisruokapäivänä vähemmän.

"Toisinaan kasvisruuan vastustus johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei sen mausta pidetä. Tällöin ratkaisuna on ruokalajien kehittäminen. Jos vastustus kohdistuu nimenomaan kasvisruuan pakollisuuteen, kasvisruuasta voidaan tehdä houkutteleva oletusvaihtoehto pakollisuuden sijaan", tutkijat toteavat.

Jos pakollisuudesta halutaan pitää kiinni, toteutuksen yhteydessä jaettavaan informaatioon ja hankkeen markkinointiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota, tutkijat painottavat.

kasvisruoka 
Viite