Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Katso, miten puoluesihteeriehdokkaat selviävät Vihreän Langan vaalitentistä

27.3.2013 13.58

Lasse Leipola

Vihreän Langan tentissä puoluesihteeriehdokkaat Sallamaari Muhonen, Timo Juurikkala ja Lasse Miettinen kertovat, kuka kukin on.

1. Mitä tekisit toisin kuin Panu Laturi?

Lasse Miettinen: ”Panu on hoitanut puoluesihteerin tehtävää vahvasti. Itse keskittyisin seuraavaksi puolueen uudistustyöhön, johon Panulla ei ole ollut vaalien paineissa aikaa. Haluan uusia tapoja osallistua puolueen toimintaan niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla, lisää avoimuutta, lisää demokratiaa, lisää aatteellista keskustelua, lisää ihmisiä mukaan.”

Timo Juurikkala: ”Jokainen puoluesihteeri muovaa työnkuvan itsensä näköiseksi. Omat vahvuuteni liittyvät politiikan tuntemukseen ja ristiriitojen käsittelyyn, ja pyrkisin olemaan avoin ja tasapuolinen.”

Sallamaari Muhonen: ”Hoitaisin puolueen taloutta niin, että vaaleja varten rahastoidaan eikä jaeta joka vuosi kaikkea kulutettavaksi."

2. Mihin suuntaan vihreiden toimintaa pitäisi kehittää?

TJ: ”Vihreiden on jatkettava tulevaisuuspuolueena, joka tekee politiikkaa yhtä vaalikautta pitemmällä sihdillä maailman pelastamiseksi. Tärkein voimavaramme on kenttäväki, ruohonjuuren ihmiset, joita puolueen pitää tukea ja innostaa.”

SM: ”Jatkuvaan kampanjointiin kentällä, verkossa ja julkisuudessa niin, että kunta-, eduskunta- ja Euroopan tasolla läpäisevät teemat, joita ajetaan ja toistetaan sitkeästi."

LM: ”Meillä on vähemmän rahaa kuin aikoihin, mutta enemmän jäseniä ja tukijoita kuin koskaan. Tämän vapaaehtoisten ihmisten voiman hyödyntäminen on ainoa keino kasvuun ja voittoihin politiikassa. Tehtäviä ja projekteja pitää joukkoistaa kaikille kiinnostuneille. Uusia työkaluja tarvitaan siihen, että kaikkiin kampanjoihimme voi tulla helposti ja joustavasti mukaan. Ei vihreää avausta ilman mahdollisuutta jokaiselle tehdä jotain sen hyväksi!”

3. Mitä mieltä olet vihreiden imagosta? Miten sitä voisi parantaa?

SM: ”Olemme vasta saavuttaneet vaiheen, jossa olemme ihmisten mielessä olemassa. Mielikuvien vuoro on nyt. Teot puhuvat."

LM: ”Imagon perusasiat ovat kunnossa: ympäristö, tasa-arvo, globaali vastuu. Pekka Haaviston kampanja opetti meille monta asiaa. Yksi niistä oli, että meidän pitää oppia, ei vain paremmin puhumaan, vaan myös paremmin kuuntelemaan. Se viesti, että ymmärrämme erilaisia ihmisiä eri puolilla maata ja heidän kokemuksiaan, ja olemme valmiit rakentavaan keskusteluun eri mieltä olevien kanssa, on tärkeä.”

TJ: ”Meillä on hieman elitistinen ja kaupunkilainen leima, jota haluaisin häivyttää ja viedä rehevämpään ja monimuotoisempaan suuntaan. Heidi Hautalan sanoin: vihreät ovat tavallisia ihmisiä. ”

4. Jos vihreiden pitäisi keskittää voimansa muuttaakseen yhden asian Suomesta, mikä tämä asia olisi?

LM: ”Ottaisimme vihdoin Suomessa perustulon käyttöön.”

SM: ”Köyhyyden ja eriarvoistumisen torjunta."

TJ: ”Energiapolitiikka: hajautetun pientuotannon ja kaikenlaisen uusiutuvan energian edistäminen. Ei ydinvoimalle.”

5. Kuinka monta paikkaa uskot vihreiden saavan eduskuntavaaleissa 2015? Entä 2023?

TJ: ”17 ja 22.”

LM: ”En spekuloi paikkamäärillä, joihin vaalipiirien rajat vaikuttavat niin paljon. Mutta tavoitteemme ei voi olla muuta kuin kaksinumeroinen kannatusprosentti 2015 ja nousu kamppailemaan suurten puolueiden sarjassa 2023.”

SM: ”Uskon, että pinnistämme 13 paikkaa vuonna 2015. Ja kisaveikkaan vuodelle 2023, että 20."

6. Millaisena näet Vihreän Langan roolin ja tulevaisuuden?

SM: ”Se on kustannusyhtiön hallituksen päätettävä, ja puoluehallituksen, joka päättää puolueen saaman viestintätuen käyttämisestä kustannusyhtiöön tai johonkin muuhun viestintään."

TJ: ”Lanka on tärkeä jäsenetu ja hyvää vihertävää journalismia edustava lehti. Tulevaisuus lienee kuitenkin enemmän verkkolehden puolella.”

LM: ”Vireänä, kriittisenä ja ajassa kiinni olevana foorumina, jossa luodataan vihreästä arvopohjasta käsin maailman tilaa ja etsitään ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja, löytöjä ja näkökulmia.”

7. Mitä työkokemusta sinulla on, josta arvelet olevan hyötyä puoluesihteerin tehtävässä?

LM: ”Olen rakentanut puolueemme organisaatiota yli seitsemän vuotta ensin järjestösihteerinä, sitten järjestöpäällikkönä. Viimeiset lähes puolitoista vuotta olen tehnyt työtä päivänpolitiikan etulinjassa: niin hallituspolitiikan kokonaisuudesta vastaavana vihreän ministeriryhmän erityisavustajana kuin ympäristöpolitiikkamme keskiössä ympäristöministerin erityisavustajana.”

TJ: ”Neljännesvuosisata erityisopettajana on kehittänyt minua ristiriitojen sovittelijana ja rauhanrakentajana. Vantaan toimialajohtajana sain kokemusta virkamiesroolista ja kansanedustajana politiikan huipulta. Vuosi taksikuskina karisti turhia luuloja. Nyt olen poliittisen sihteerin sijaisena valtakunnanpolitiikan myrskynsilmän liepeillä.”

SM: ”Markkinointiviestinnästä kymmenkunta vuotta, johtaja- ja esimieskokemusta toinen mokoma ja nyt tietysti ministeri Hautalan lehdistöavustajuus omistajaohjauksessa. Myös oma, monipuolinen kokemus vihreänä luottamushenkilönä kotikunnassa, valtakunnallisessa järjestössä, puoluehallituksessa ja valtuuskunnassa sekä muun muassa European Women's Lobbyn varapuheenjohtajana antaa ymmärrystä käytännön toimijoiden tarpeista."

8. Millaisia kokemuksia sinulla on esimiestehtävistä?

TJ: ”Vantaan kaupungissa johdin yli 500 hengen vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialaa ja vein läpi ison organisaatiomuutoksen.”

SM: ”Toimitusjohtajana ja asiantuntijatiimien vetäjänä ICT- ja markkinointialalla sekä Tullissa yht. 15 vuotta. Esimieskokemusta on sekä start-upeista että yt-tilanteista."

LM: ”Olen työskennellyt puoluetoimistolla järjestöpäällikkönä enimmillään 15 vihreän työntekijän esimiehenä. Työyhteisön johtamista olen tehnyt sen lisäksi monissa muissakin paikoissa, viimeksi vihreän ministeriryhmän erityisavustajatiimin vetäjänä.”

9. Mikä on suurin vahvuutesi verrattuna muihin kisaan ilmoittautuneisiin?

SM: ”Energisyys ja tekemisen meininki."

LM: ”Haluan kehua: kanssaehdokkaani ovat erinomaisia! Meillä on erilaiset vahvuudet. Omani on varmasti se, että olen viimeiset lähes kymmenen vuotta tehnyt puolueessa eri rooleissa juuri niitä asioita, joista puoluesihteerin työ koostuu: kehittänyt vihreää organisaatiota, toiminut esimiehenä ja taistellut päivänpolitiikkamme keskiössä ministerin erityisavustajana tavoitteidemme puolesta.”

TJ: ”Laaja kuntapolitiikan tuntemus ja rauhallinen luonne.”

vihreät  vaalit  puoluesihteeri 
Viite