Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaupan kalatiskillä voi vaikuttaa kilpikonnien kohtaloon

12.8.2011 9.46

Saija Räsänen

Kilpikonnia kuoli Australiassa huhtikuussa jopa viisi kertaa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, kertoo Maailman luonnonsäätiö WWF. Kuolemien uskotaan johtuvan Yasi-syklonin aiheuttamasta meriruohon hävikistä ja Australian tuhoisista tulvista.

WWF uskoo satojen rannalle huuhtoutuneiden kilpikonnien olevan vain jäävuoren huippu, koska useimmat yksilöt ovat kuolleet syrjäisillä alueilla tai vajonneet meren pohjaan.

”Aiemmin kilpikonnat olivat tarpeeksi terveitä selviytyäkseen sään ääri-ilmiöistä. Kalastuksen tehostuminen, huonontunut veden laatu ja siitä johtuvat sairaudet sekä tärkeiden elinympäristöjen menetys mittavien rannikon rakennushankkeiden myötä ovat vähentäneet kilpikonnien selviytymismahdollisuuksia”, toteaa Cliff Cobbo Australian WWF:stä.

Suomen WWF kannustaa ihmisiä ostamaan kestävästi kalastettua kalaa, koska tavallisen kalastuksen sivusaaliiksi joutuu kilpikonnia, merinisäkkäitä ja merilintuja. Kestävän kalan tunnusmerkit voi löytää esimerkiksi WWF:n kalaoppaasta, jossa vihreällä merkityt kalat ovat kaikkein ympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja.

Viisi maailman seitsemästä merikilpikonnalajista on uhanalaisia, mutta niitäkin uhkaa pyynti, koska niiden liha, munat ja kilvet ovat haluttua kauppatavaraa.

kalastus  eläintensuojelu 
Viite