Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kesko / Heikki Tuuli

Kumpi on kuningas? Luomun menekki riippuu sekä kysynnästä että kaupan tarjonnasta. Kuvassa K-Extra Patola. Kesko / Heikki Tuuli

Kumpi on kuningas? Luomun menekki riippuu sekä kysynnästä että kaupan tarjonnasta. Kuvassa K-Extra Patola.

Kauppa päättää luomun tulevaisuudesta

14.5.2008 9.04

Lasse Leipola

Lähikuukausina selviää, miten ruokakriisi vaikuttaa luomun hintoihin ja kysyntään. Finfood Luomun yksikönjohtajan Risto Pitkäsen mukaan pallo on kaupalla.

”On hurskastelua sanoa, että kuluttaja valitsee, kun 95 prosenttia ruoasta ostetaan päivittäistavarakaupasta ja 80 prosenttia ketjujen kautta, ja kun hinnat päätetään neljäksi kuukaudeksi kerrallaan", Pitkänen sanoo.

"Kuluttaja on korkeintaan Ruotsin kuningas – ihan mukava heppu, mutta valtaa ei juurikaan ole."

Pitkäsen mukaan luomun tulevaisuus on siis kiinni kauppojen tarjonnasta. Tarjonta taas riippuu kauppaketjujen laskelmista, eli siitä, miten hintojen nousun oletetaan vaikuttavan kuluttajien käyttäytymiseen.

”Tuleeko laadusta aiempaa tärkeämpi tekijä, kun kaikki on kuitenkin kallista? Vai suositaanko halvimpia tuotteita ja säästetään jokainen mahdollinen sentti?” Pitkänen pohtii.

Keskon tuoretuotteiden ostojohtajan Jukka Koivusen mukaan K-ruokakaupoissa lisätään luomun tarjontaa ostamalla uusilta toimittajilta sekä laajentamalla vanhojen toimittajien tuotevaliokoimaa. Koivunen uskoo, että luomulle on jatkossakin kysyntää.

”Kunhan tuottajien tarjonta pysyy hyvänä."

Koivusen mukaan luomun hinnassa ei ole nähtävissä mitään erityistä muutosta suhteessa muiden elintarvikkeiden hintoihin.

Finfoodin Pitkäsen mukaan luomun ongelmat johtuvat luomutuotannon pienestä koosta. Esimerkiksi luomulihaa myydään jalostamoille tavallisena, koska niiden valikoimissa ei ole luomutuotteita.

Kun muun ruoan hinta nousee öljyn hinnan mukana, Pitkäsen mukaan luomuruoan hintaa nostaa kasvava kysyntä.

”Tavallista ruokaa kalliimpi hinta ei johdu tuotannosta, vaan toiminnan pienuudesta”, Pitkänen sanoo.

Lannoitteiden kallistuminen saattaa lisätä maanviljelijöiden houkutusta siirtyä luomuviljelyyn.

”Tavanomaisilla tuottajilla on ongelmia paitsi lannoitteiden hinnan, myös niiden saatavuuden kanssa ja samalla luomun kysyntä kasvaa. Sanovat, että luomu on jo laskentoa eikä uskontoa”, Pitkänen arvioi.

ruoka  luomu  maatalous 
Viite