Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Keskustan linja polttoaineveroihin: rahat pois ja vero alas

21.5.2008 11.48

Lasse Leipola

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ehdottaa verkkolehti Apilassa polttoaineveron alentamista. Hallitusohjelmassa sovittiin, että veroa korotetaan ympäristösyistä.

Korhonen haluaisi madaltaa veroa, koska polttoaineiden korkeat hinnat vahingoittavat kansantaloutta.

”Valtiontalouden näkökulmasta veron korotuksen hyödyt on saavutettu. Markkinoista johtuva polttonesteiden hintojen nousu on lisännyt verotuloja arvioitua enemmän, joten pelivaraa on”, Korhonen sanoo.

Polttoaineveroa siis nostettiin ympäristösyihin vetoamalla, mutta tarkoitus oli vahvistaa valtiontaloutta? Ja nyt kun verotulot on turvattu, on tilaisuus kerätä poliittisia irtopisteitä ehdottamalla veroalea ympäristön kustannuksella?

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki muistutti tänään Kalevassa, että EU-maiden valtiovarainministerit ovat sopineet, ettei öljyn hinnan nousuun reagoida alentamalla valmisteveroja.

Paljon tärkeämpi ja ekologisesti järkevämpi verouudistus olisi sähköautojen vapauttaminen käyttövoima- eli dieselveron piiristä. Metaanilla, puulla tai turpeella käyviltä autoilta tuo ylimääräinen rasite on jo poistettu.

Sähköautoaktiivit vaativat sähköautoille vapautusta dieselverosta tuoreessa adressissaan.

polttoainevero 
Viite