Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Keskustelu valiokuntien avaamisesta käynnistyi jälleen

29.4.2013 8.44

Lasse Leipola

Keskustelu valiokuntien työskentelyn avaamisesta otti eilen sunnuntaina tuulta alleen. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) sanoi Ylen haastattelussa, että valiokuntaistuntojen tulisi lähtökohtaisesti olla avoimia. Esimerkiksi Yhdysvaltain kongressissa ja Euroopan parlamentissa kuulemiset ovat julkisia.

”Miksei myös Suomessa voisi olla avoimia istuntoja? Se vilkastuttaisi keskustelua ja nostaisi eduskunnan asemaa vaikuttavana tahona”, Stubb sanoi.

Stubbin kommenttien taustalla on Helsingin Sanomien viikonloppuna julkaisema selvitys, jonka mukaan eduskunnan valiokunnissa kuullaan kaksi kertaa enemmän elinkeinoelämän kuin ammattiliittojen edustajia.

Muun muassa sdp:n Kari Rajamäki kiitteli Stubbin avausta tuoreeltaan.

”Olen jo aiemmin nostanut avoimuusasian keskusteluun eduskunnassa ja pidän erittäin tervetulleena, että se saa laajempaakin kannatusta”, Rajamäki sanoo tiedotteessaan.

Puhemies Eero Heinäluoma (sd) arvioi jo vuosi sitten Vihreän Langan haastattelussa, että vaikka asiantuntijakuulemisien avaamista on aiemmin vastustettu, alkaa aika vähitellen olla kypsä niiden avaamiselle. Valiokuntien avoimuus on ollut vuosia myös vihreiden tavoitelistalla.

demokratia  eduskunta  politiikka  valiokunnat 
Viite