Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU-lippu puolitangossa.
Puolitangossa. Jos EU:n ilmastopaketti kaatuu tai vesittyy, lämpeneminen todennäköisesti kiihtyy.

Puolitangossa. Jos EU:n ilmastopaketti kaatuu tai vesittyy, lämpeneminen todennäköisesti kiihtyy.

Kiire uhkaa kaataa EU:n ilmastopaketin

5.12.2008 8.12

Taina Tervonen

Euroopan Unioni haluaa olla ilmastopolitiikan tiennäyttäjä, mutta kauan odotettu EU:n ilmastopaketti on pahasti levällään. Paketista on tarkoitus äänestää ennen joulua, mutta neuvottelut parlamentin ja ministerineuvoston välillä ovat vielä kesken ja tärkeimmät asiat auki.

Puheenjohtajamaa Ranska, joka pitää kunnia-asianaan paketin valmistumista ajallaan, näyttää aikataulussa pysymiseksi taipuvan suuriinkin kompromisseihin. Neuvotteluja alusta asti jarrutellut Puola, jonka sähköntuotanto riippuu kivihiilestä, voi esimerkiksi saada läpi ilmaisia päästölupia kivihiilipohjaiselle sähköntuotannolle.

Kättä väännetään myös päästökaupan tuloista, joista parlamentti haluaa korvamerkitä puolet kehitysmaiden päästöjen vähentämiseen. Osa jäsenmaista, Britannia ja Suomi etunenässä, vastustaa ajatusta.

Samalla ministerineuvosto kuitenkin sallisi maakohtaisten päästövähennysten korvaamisen muualla toteutettavilla, päästöjä vähentävillä investoinneilla.

”Neuvoston ehdotuksen mukaan jopa 70 prosenttia tavoitteesta voitaisiin käytännössä toteuttaa EU:n ulkopuolella”, sanoo vastuunjakodirektiivin raportoija, vihreä europarlamentaarikko Satu Hassi.

Erimielisyyttä aiheuttaa myös hiilivuodolle alttiiden teollisuudenalojen määrittely ja niiden huomioonottaminen ilmaisin päästöluvin tai taloudellisin hyvityksin. Ranska on valmis ohjaamaan päästökaupan tuloja näille aloille.

Uusiutuvan energian direktiivin käsittely oli sekin vielä tiistaina kesken. Ranska ehdottaa, että uusiutuvan energian tavoitetta – 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä – voidaan tarkistaa vuonna 2014.

”Tämä heikentäisi merkittävästi investointiturvaa”, sanoo direktiivin raportoija, vihreä edustaja Claude Turmes.

Tilanne voisi kuitenkin olla huonompikin.

”Ranskan asenne oli ensin se, että ministerineuvosto päättää ja parlamentti vain antaa sille siunauksensa. Nyt on ymmärretty, että parlamentilla on tässä asiassa puolet päätösvallasta”, sanoo Hassi.

Ilmastopaketti on tarkoitus viimeistellä ensi viikon torstaina ja perjantaina pidettävässä EU:n huippukokouksessa. Ensi viikon perjantaina päättyy myös YK:n ilmastokokous Poznanissa.

Parlamentti äänestää asiasta 17. joulukuuta. Jos neuvoston ehdotus ei saavuta enemmistöä, ilmastopaketti siirtyy toiseen käsittelyyn – eli käytännössä kevään eurovaalien yli.

Neljän asteen paketti

Jos ministerineuvoston tarjoama kompromissi hyväksytään, maapallon lämpötila saattaa nousta jopa 4–6 astetta, sanoo ympäristöjärjestöjen verkosto Climate Action Network. Kansainvälisten neuvottelujen tavoitteena on pitää lämpötilan nousu alle kahden asteen.

ilmastoneuvottelut 
Viite