Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Kiistanalainen päästövähennyskeino mukana IPCC:n tulevassa raportissa

10.4.2014 8.02

Lasse Leipola

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa ensi viikolla viimeisen osan viidennestä arviointiraportistaan. Raportissa arvioidaan muun muassa, että päästövaikutuksiltaan negatiiviset energiaratkaisut ovat tarpeen, jotta lämpeneminen saadaan rajoitettua kahteen asteeseen.

Ensimmäiset ympäristöjärjestöt ovat jo ennättäneet tuomita raportissa esiin nostettavan bioperäisen hiilidioksidin talteenoton (BECCS), jossa yhdistetään hiilidioksidin talteenotto ja bioenergian tuotanto.

Ajatuksena on, että kasvattamalla biomassaa saadaan sidottua hiilidioksidia ilmakehästä. Kun tämä biomassa poltetaan CCS-laitoksessa saadaan energiaa vapauttamatta hiiltä takaisin ilmakehään.

Reutersin mukaan BECCS olisi erittäin kallis keino, mutta sillä voitaisiin poistaa ilmakehästä vuosittain yhtä paljon hiilidioksidia kuin Kiina päästelee vuosittain. Tämä vaatisi kuitenkin jopa Intiaa suuremman alueen varaamista tarkoitukseen.

Guardianin mukaan Biofuelwatch-järjestö varoittaa, että BECCS pahentaisi myös eroosiota, vesipulaa ja aiheuttaisi maatalousongelmia. Se myös veisi huomiota talouskasvun ja energiankulutuksen kytkemiseltä irti toisistaan.

ilmastonmuutos  päästöt  hiilidioksidin talteenotto Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri