Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kinokset lupaavat hyvää kuuttivuotta Saimaalle

4.4.2011 14.45

Sammeli Heikkinen

Saimaannorpan kuuttien määrä selviää parin lähikuukauden aikana, kun jo 32. kertaa alkavien pesälaskentojen tulokset selviävät. Saimaan rannoille kinostuneet lumikinokset lupaavat hyvää kuuttivuotta.

Metsähallituksen mukaan laskentoihin osallistuu yli sata ihmistä, joista suurin osa on paikallisia vapaaehtoisia. Joka kevät tehtävässä laskennassa pyritään kattamaan koko saimaannorpan elinalue hiihtämällä, moottorikelkoilla ja kelirikkoaluksilla.

Norppanaaraat ovat synnyttäneet helmikuun lopulla.

Saimaalla on ollut kunnon talvi ja rannoille kasaantuneet kinokset sopivat hyvin norpan pesintään. Kansallispuiston luontovalvoja Ola Jääskeläinen arveleekin, että kuuttivuosi voi olla hyvä.

Jäiden lähdettyä Metsähallituksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat tutkivat poikaspesäpaikat myös sukeltamalla. Näin selvitetään tarkemmin, kuinka paljon poikasia kuolee pesiin sekä etsitään norppien istukoita genetiikkatutkimusta varten.

Metsähallitus toivoo myös yleisesti havaintoja norpista ja norpan jäljistä. Saimaannorppia oli viime vuoden laskennan mukaan noin 270.

luonnonsuojelu  eläimet  saimaannorppa  saimaa  kevät 
Viite