Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kodeissa heitetään enemmän ruokaa roskiin kuin kaupoissa

14.12.2010 10.37

Saija Räsänen

Suomalainen heittää roskiin syömäkelpoista ruokaa 20-30 kiloa vuodessa ja yksittäinen kotitalous 50-65 kiloa, selviää MTT:n Foodspill-projektin raportista. Pois heitetty ruoka on noin viisi prosenttia kaikesta ostetusta ruuasta.

Yhteensä Suomen talouksissa heitetään ruokaa pois 120-160 kiloa vuodessa, mikä on ainakin kaksi kertaa enemmän kuin kauppojen heittämä ruokamäärä.

Eniten hukkaan heitetään vihanneksia, kotiruokaa, maitotuotteita, leipää ja hedelmiä. Pienin hävikki on säilykkeillä ja muulla hyvin säilyvällä ruualla.

MTT:n tutkijan Kirsi Silvennoisen mukaan tutkimuksen osallistujien ruokahävikit vaihtelivat paljon.

"Joku saattoi heittää ruokaa roskiin jopa 160 kiloa vuodessa, kun toiselle ruokahävikkiä ei syntynyt juuri lainkaan. Kulutustottumuksissa on suuria yksilöllisiä eroja, mutta keskimäärin hävikkiä syntyi 23 kiloa suomalaista kohti", Silvennoinen sanoo.

Poisheiton yleisimpiä syitä olivat ruuan pilaantuminen, päiväyksen vanhentuminen, lautastähteeksi jääminen ja liian suurien ruokamäärien valmistaminen.

Talouden koolla oli selkeä yhteys ruuan haaskaamiseen: mitä useampi henkilö taloudessa asui, sitä suuremmaksi hävikki kasvoi. Henkeä kohti laskettuna sinkut kuitenkin haaskasivat eniten.

ruoka  jätteet 
Viite