Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Jäätikkö.
KATOAA. Tuoreiden tutkimusten mukaan arktinen merijää ja jäätiköt sulavat selvästi nopeammin kun on aiemmin laskettu. SXC

KATOAA. Tuoreiden tutkimusten mukaan arktinen merijää ja jäätiköt sulavat selvästi nopeammin kun on aiemmin laskettu.

Kööpenhaminassa esillä hälyttäviä tutkimustuloksia ilmastosta

10.3.2009 14.55

Riikka Lamminmäki

Kööpenhaminassa tänään alkaneessa ilmastokokouksessa esitellään hälyttäviä tutkimustuloksia maapallon ilmaston tilasta, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas kertoo.

Muun muassa arktinen merijää ja jäätiköt sulavat selvästi nopeammin kun on laskettu, joten meriveden pinta nousee selvästi nopeammin kuin aikaisemmin. Myös päästöt ovat viimeisten kahdeksan vuoden aikana nousseet 40 prosenttia yli aikaisemman YK:n ilmastopaneelin pahimman skenaarion.

"Meillä on kymmenen vuotta aikaa saada kehitys käännettyä, jotta erittäin haitallisilta vaikutuksilta vältytään."

Hänen mukaansa uuteen ilmastosopimukseen pääseminen edellyttää hyvinvointivaltioilta sitoutumista huomattavasti nykyistä suurempiin päästövähennyksiin.

"Aasian päästöt ovat kasvaneet sellaista vauhtia, että EU:n kahden asteen tavoitteeseen päästäksemme hyvinvointimaiden on sitouduttava selvästi tiukempiin vähennyksiin", Taalas sanoo.

Erityisesti Intia on korostanut, että päästökiintiöt olisi määrättävä väestön suuruuden mukaisesti.

Taalas osallistuu parhaillaan Kööpenhaminassa järjestettävään ilmastotutkijoiden kokoukseen. Kokouksen on määrä päivittää ja kerätä yhteen viimeisin ilmastonmuutosta koskeva tieto, jotta Kööpenhaminassa joulukuussa kokoontuvan YK:n ilmastokokouksen päättäjillä olisi entistä pontevampi tieteellinen pohja.

Noin 2000 ilmastonmuutostutkija 70 eri maasta yhteen tuova kokous jatkuu torstaihin saakka. Torstaina puhujalistalla on ekonomisti Nicholas Stern, joka julkistaa päivitetyn arvionsa ilmastonmuutoksen talousvaikutuksista.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 
Viite