Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Mikko Pekkola.
Kokemusta. Mikko Pekkolan mukaan kannabiksen kotikasvatus on helppoa, mutta kiinnijäämisen seuraukset kohtuuttomia.Iiro Törmä

Kokemusta. Mikko Pekkolan mukaan kannabiksen kotikasvatus on helppoa, mutta kiinnijäämisen seuraukset kohtuuttomia.

Kuinka valmiita Suomessa ollaan kannabiksen dekriminalisointiin?

17.2.2014 8.36

Sammeli Heikkinen

Mikko Pekkola, olet kannabiksen dekriminalisointia edistävän kansalaisaloitteen edustaja. Kuinka valmiita Suomessa ollaan kannabiksen dekriminalisointiin?

”Se on jossain määrin sukupolvikysymys. Nuoremmalle väestölle kannabis on tuttu, siinä ei ole mitään kovin outoa tai pelottavaa. Totta kai on merkittävää, kuinka paljon media päästää ääneen faktapohjalta puhuvia asiantuntijoita ja kuinka paljon taas esimerkiksi poliiseja, jotka kohtaavat lähinnä huumeiden ongelmakäyttäjiä.”

Onko dekriminalisointi lopullinen tavoite, vai onko tavoite pidemmällä, esimerkiksi kannabiksen myynnin laillistamisessa?

”Aloitteessa on kyse käytön ja kotikasvatuksen rangaistavuuden poistosta. Laillistamista se ei kannata. Itse olen sitä mieltä, että laillistaminen kannattaisi. Sillä saataisiin käytännössä kannabiskauppa kontrolliin. Realiteetit tunnustaen laillistaminen on kuitenkin Suomessa vielä kaukana.”

Uskotko, että lakialoitteella on mahdollisuus mennä läpi?

”Ainakin eduskunnan käsittelyyn asti pääsemiseen on hyvät mahdollisuudet. En lähde arvioimaan, että voisiko se mennä läpi eduskunnassa. Kannabiksesta puhuminen näyttää olevan edelleen poliittinen itsemurha. Tämä tabu olisi murrettava, ja myös poliitikkojen pitäisi puhua asiasta.”

Mikä on suomalaisen huumepolitiikan suurin ongelma?

”Ehkäpä tällainen tunnepohjainen valistus faktoihin perustuvan tiedotuksen sijaan: kontrolliin pyrkiminen eikä ongelmakäyttäjien auttamiseen keskittyminen.”

Olet kasvattanut avoimesti kannabista itse kotona, ja sinut on tuomittu siitä vankilaankin. Kuinka helppoa kotikasvatus on?

”Ei se ole vaikeaa. Suurin osa kotikasvattajista ei myöskään ikinä jää kiinni. THL arvioi, että 40–60 000 suomalaista on jossain vaiheessa elämäänsä kasvattanut kannabista. Kiinnijäämisen seuraukset taas ovat kohtuuttomia: nimi jää rekistereihin ja voi menettää työpaikan tai jopa lasten huoltajuuden. Itse menetin ajokortin, kun minulta löydettiin kasvi kaapista.”

Kannabiksen dekriminalisointia kannattava kansalaisaloite on kerännyt kuukaudessa yli 13 000 allekirjoittajaa. Tänä keväänä eduskunnan käsittelyssä ovat tekijänoikeuksia, tasa-arvoista avioliittolakia, energiatodistuksia, pakkoruotsia ja rattijuoppojen rangaistuksia käsittelevät kansalaisaloitteet.

kannabis  huumeet 




Viite