Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuka hyötyy vaalirahavuodosta?

16.4.2010 14.31

Riikka Suominen

Helsingin Sanomien ja Ylen julkistaman vuodetun vaalirahaviestittelyn alkuperä herättää arvailuita. Muun muassa Verkkouutiset on nostanut esiin, että julkistetuissa sähköpostiviesteissä näkyy, että ne on tulostettu Novan ex-johtaja Tapani Yli-Saunamäen koneelta.

Yli-Saunamäki itse ei ole kommentoinut vuodettuja viestejä millekään medialle. Hän ei ole tällä viikolla myöskään vastannut Vihreän Langan toistuviin haastattelupyyntöihin.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen muistuttaa, että Yli-Saunamäen osuus vuotoon on ainoastaan spekulaatiota.

"Ei tiedetä kuka on vuotanut. Jos se olisi Yli-Saunamäki, asia on hänen kannaltaan vakava, sillä hänellä on poliisitutkinnan ajan vaitiolovelvollisuus."

Onko riski, että tällaisessa jutussa yksi päätekijöistä, esimerkiksi Yli-Saunamäki vuotaa materiaalia mediaan ja selviää siten kohusta helpommalla?

Uimonen myöntää, että vuodoissa on aina riski, että lähteellä on siinä oma hyötymistarkoituksensa. Hän arvelee kuitenkin, että kokenut tiedotusväline Helsingin Sanomat on tapauksen suhteen tarkka.

"Kun vaalirahaoikeudenkäynti alkaa, siihen vuodolla ei saa olla vaikutusta, vaan sen käsittely on oman erillisen oikeudenkäynnin paikka."

Uimosen mielestä vuodossa mielenkiintoista on, että materiaali olisi ilman sitäkin joka tapauksessa tullut oikeudenkäynnissä esiin.

Kuka vuodosta hyötyy?

"Siitä hyötyy se väline, joka julkaisee tällaisia tietoja. Myös yleisö hyötyy, sillä merkittäviä epäkohtia paljastuu ja totuus tulee viimein esiin."

"Niillä tiedoilla, jotka minulla tapauksesta nyt ovat, katson, että media on toiminut vuodon suhteen journalistin ohjeiden mukaan", Uimonen summaa.

media  vaalirahoitus  korruptio  oikeus 
Viite