Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kunnissa käydään nyt tiukkaa ydinsotaa

14.3.2013 12.16

Sammeli Heikkinen

Helsinki on Suomen kunnista selvästi vahvimmin mukana uusissa ydinvoimahankkeissa. Pienillä omistusosuuksilla eri sähköyhtiöiden kautta on molemmissa hankkeissa mukana mahdollisesti jopa suurin osa Suomen kunnista.

Kuntien ydinvoimaosuuksista voi tulla Suomen valtuustoissa vielä kova vääntö, kun rakennuskustannuksiin pitää alkaa sitoutua.

Ylen joulukuussa julkaiseman uutisen mukaan lähes joka toisessa Fennovoiman hankkeessa mukana olevassa kunnassa on pohdittu ydinvoimaprojektista lähtöä. Fennovoiman hankkeessa on mukana kymmeniä kuntia.
Olkiluotoon neljättä reaktoria havittelevaa Teollisuuden voimaa omistaa vielä useampi kunta. Yhtiön mukaan kuntaomistajia on kaikkiaan 140.

Kahden uuden ydinvoimalan rakennushankkeissa saattaakin olla mukana lähes parisataa kuntaa. Tätä on vaikea selvittää varmasti. Osa kunnista omistaa sekä Fennovoimaa että Teollisuuden voimaa. Lisäksi omistussuhteet ovat monipolvisia ja ristikkäisiä.

Esimerkiksi Helsinki omistaa TVO:ta kolmen eri yhtiön – Mankala-yhtiön, EPV-energian ja Pohjolan voiman – kautta. Lisäksi EPV omistaa TVO:ta suoraan ja Pohjolan voiman kautta.

Helsingin energian johtokunnan kokouspapereiden mukaan Helsingin omistusosuus TVO:sta – ja siten Olkiluoto 4:stä – on liki kymmenen prosenttia. Lisäksi se omistaa Vantaan energian kautta Fennovoiman hankkeesta yli prosentin saatavilla olevien omistajatietojen perusteella.

Helsingin jälkeen suurimmat varaukset tuleviin ydinvoimaloihin ovat Vaasan ja Rauman kaupungeilla.

Vihreä Lanka kysyi kuuden suurimman puolueen ydinvoimakantoja ennen eduskuntavaaleja 2011. Tuolloin myönteisemmin ydinvoimaan suhtautuivat kokoomus ja perussuomalaiset. Demareiden ja keskustan kanta oli epäselvä, vihreät ja vasemmistoliitto vastustivat selvästi.

Tältä pohjalta ydinvoimapäätösten läpimeno Helsingissä ei ole mitenkään varmaa. Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on 85:stä paikasta 31, vasemmistoliitolla ja vihreillä 28.

Vaasassa taas kokoomuksella ja perussuomalaisilla on 24 paikkaa. Vihreiden ja vasemmiston edustajia on vain seitsemän. Ratkaiseviksi nousevat demareiden (14 edustajaa) ja rkp:n (15 edustajaa) kannat.

Raumallakin demarit luultavasti ratkaisevat ydinvoimapelin. Puolueella on 51-paikkaisessa valtuustossa 18 edustajaa. Kokoomuksella ja perussuomalaisilla valtuutettuja on yhteensä 16, vasemmistolla ja vihreillä vain viisi.
Pienemmilläkin puolueilla voi olla ydinvoimapäätöksissä vaa’ankielivaltaa. Rkp:n kanta ydinvoimaan ei ole selvä.

Entinen puheenjohtaja Stefan Wallin kannatti sitä, mutta vastustajiakin on puolueessa paljon.

Paikallistasolla eduskuntavaaleja varten annetut vastaukset eivät tietenkään välttämättä pidä.
Saattaa olla, että kuntatasolla ydinvoiman vahvin tuki löytyy kokoomuksesta ja demareista. Tosin hankkeiden jatkuva hinnannousu arveluttaa jo kannattajiakin.

Kuopion kaupunginhallitus päätti maaliskuun alussa ehdottaa, että kaupunki lähtee Fennovoiman hankkeesta. Myös kokoomus kannatti lähtöä, sillä puolueen mukaan kustannukset ovat nousemassa kaupungille liian korkeiksi.

ydinvoima 


Lisää aiheesta:



Viite