Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ydinkunnat

14.3.2013 12.16

Sammeli Heikkinen

Taulukossa ovat Fennovoima- ja Olkiluoto 4 -hanketta vähintään prosentilla omistavat kunnat. Sähköyhtiöiden omistusjärjestelyt ovat monimutkaisia, joten taulukosta voi puuttua kuntia.

Toistaiseksi kummassakaan hankkeessa ei ole tehty reaktorivalintaa eikä siten varsinaisia investointipäätöksiä. Rahaa on kuitenkin mennyt jo hankkeiden suunnitteluun.

Olkiluoto 4:n hinta-arvio perustuu viime keväänä Helsingin energian käyttämään lukuun. Viimeaikaisten ydinvoimahankkeiden valossa se vaikuttaa liian matalalta.

Fennovoiman osalta on käytetty Lappeenrannan teknillisen yliopiston arviota viime vuoden lopulta. Sen jälkeen Fennovoima on ilmoittanut harkitsevansa pienempää reaktoria, jonka hintakin luultavasti olisi alhaisempi.

Fennovoiman hanke on heikoissa kantimissa, ja avoimia kysymyksiä on useita. Kuntien omistusten määrä perustuu osittain arvioihin, eikä tuoreita tietoja ole helposti saatavilla. Oletuksena on, että tällä haavaa Voimayhtiö SF:n hallussa olevat entiset Eon Finlandin osakkeet eivät jää kuntien harteille. Toistaiseksi niille ei ole löytynyt uutta omistajaa.

ydinvoima 


Lisää aiheesta:Viite