Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuntaliitos paisuttaa kunnanjohtajan tilipussia

14.11.2008 8.28

Anna Ruohonen

Kuntaliitoksissa kunnan- tai kaupunginjohtajan palkka nousee. Mitä isompi kunta, sen paremmin palkattu johtaja.

Ensi vuoden alussa toteutuu 32 kuntaliitosta. Esimerkiksi Kouvolassa liitos tuo kaupunginjohtajan nykyiseen palkkaan kolmanneksen korotuksen.

Kouvolaan yhdistyvät Anjalankoski, Kuusankoski, Valkeala, Jaala ja Elimäki. Uuden Kouvolan kaupunginjohtaja tulee olemaan yhdistymistä nyt johtava Lauri Lamminmäki.

Lamminmäen palkka on samalla tasolla kuin yli 100 000 asukkaan kaupunginjohtajilla yleensä: isojen kaupunkien johtajat saavat Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan noin 12 000 euroa kuukaudessa.

Ison kaupungin johtaja päihittää siis palkassa jopa osan ministereistä. Ministerin palkka on 9 000 euroa kuukaudessa, ja jos ministeri on myös kansanedustaja, 12 500–14 000 euroa.

Kaupunginjohtajien palkkakärjessä ovat myös uuden Hämeenlinnan ja Jyväskylän kaupunginjohtajat. Uusi 30 000 asukkaan länsiuusimaalainen kaupunki Raasepori puolestaan maksaa kaupunginjohtajalleen vajaan 8 000 euron palkkaa.

Kymmenestä kunnasta yhdistyvän uuden Salon valtuusto valitsi maanantaina kaupunginjohtajaksi Kauhajoen kaupunginjohtajan Antti Rantakokon.

”Palkkaneuvottelu on vielä käymättä, sillä kaupunginhallitus ei voinut tietää kenet valtuusto valitsee”, hallintojohtaja Irma Nieminen selittää.

Tampereen kaupunginhallitus päätti seuraavan pormestarin palkaksi 13 500 euroa. Ensimmäisen pormestarinsa valitseva Pirkkala päättää palkasta pormestarin valinnan yhteydessä tammikuussa.

Kaupungin- ja kunnanjohtajien kokonaisansiot ovat nousseet tällä vuosikymmenellä kolmanneksen. Samassa ajassa kaikkien kuntien kuukausipalkkaisten ansioiden nousu on ollut 28 prosenttia.

Kuntia ajaa yhteen kunta- ja palvelurakenteen uudistus, eli Paras-hanke. Yhdistyvien kuntien on lähivuosina yhtenäistettävä henkilöstönsä palkkaus.

”Pienempää palkkaa maksaneen kunnan työntekijät voivat saada palkankorotuksia”, arvioi Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tutkija Hannu Freund. Kuntien palkkamenot voivat siis kasvaa.

”Usein palkkausjärjestelmän muutos jää viimeiseksi asiaksi, jota yhdistyvät kunnat miettivät”, hän harmittelee.
Yhdistymisen jälkeen kunnat eivät saa aloittaa henkilöstön irtisanomisia viiteen vuoteen.

kunnat 




Viite