Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lauri Tarastilla takana vaikein tehtävä 40 vuoteen

13.10.2009 14.11

Jukka Vahti

Puolueiden rahoitus muuttuu vastedes avoimemmaksi, valtiolta ja kunnilta kielletään poliittisen toiminnan tukeminen ja vaalikampanjoihin törsätyn rahan määrää pyritään rajoittamaan.

Moni yksityiskohta puolue- ja vaalirahoituslakien uudistamisessa oli kuitenkin vielä tiistaihin mennessä jäänyt Lauri Tarastin johtamassa työryhmässä avoimeksi.

Tarasti kuvasi vaalirahatyöryhmää kaikkien aikojen vaikeimmaksi tehtäväkseen koko sinä 40 vuoden aikana, jona hän on osallistunut puoluetoiminnan pohtimiseen.

"Rahavirtojen kulku on vapaassa markkinataloudessa moninaista. On aivan selvä, että sellaista järjestelmää, joka voisi kattaa kaikki yksityiskohdat, ei ole luotavissa", Tarasti sanoi

Samalla hän kuitenkin muistutti, että ryhmän työn tulos merkitsee "suurta hyppäystä uuteen poliittiseen kulttuuriin".

Poliittisesti isoin erimielisyys koskee kampanjoille esitettävää mainoskulukattoa, jota erityisesti kokoomus ja rkp vastustavat. Mainoskulukatto olisi esimerkiksi eduskuntavaaleissa yksittäiselle puolueelle miljoona euroa ja ehdokkaalle 50 000 euroa.

"Uskomme, että puolueilla samalla tavalla kuin millä tahansa kansalaisjärjestöillä on tarve kertoa toiminnastaan, ja siihen pitää jatkossakin olla mahdollisuus", kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo.

Isoista puolueista pääministeripuolue keskusta ja pääoppositiopuolue sdp kannattavat mainosrajoituksia, samoin vihreät.

Puolueista ainoastaan sdp on valmis hyväksymään työryhmän esityksen sellaisenaan. Esimerkiksi vihreät haluaa vielä saada esitykseen merkinnän 15 000 euron vuosittaisesta lahjoitusrajasta yksittäiselle lahjoittajalle.

Lakiuudistuksen valmistelu jatkuu nyt oikeusministeriössä ja hallituspuolueiden kesken. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) uskoo, että laki saadaan eduskunnan käsiteltäväksi viimeistään tulevalla keväistuntokaudella.

 




Viite