Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Myrskyinen taivas.
Yhä synkkää. Hakkeroidut viestit eivät Leo Straniuksen mukaan vieneet ilmastotutkimuksen uskottavuutta.SXC

Yhä synkkää. Hakkeroidut viestit eivät Leo Straniuksen mukaan vieneet ilmastotutkimuksen uskottavuutta.

Leo Stranius: Hakkerit eivät peruneet ilmastonmuutosta

23.11.2009 9.19

Lasse Leipola

Hakkereiden paljastamat viestit eivät tuo uutta sisältöä ilmastokeskusteluun, sanoo Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

”Tietääkseni näissä viesteissä ei ole mitään, mikä viittaisi kansainväliseen salaliittoon tai tutkimustuloksiin, joiden mukaan ilmasto ei lämpenisi. Sehän olisi vain hyvä asia, jos tällaisia tutkimustuloksia ilmenisi”, Stranius sanoo.

Hän on tutustunut viesteihin lähinnä median ja keskustelupalstojen kautta.

Perjantaina maailmalle levisi tieto, että englantilaisen Itä-Anglian yliopiston ilmastotutkimuksen yksiköstä on viety tietomurrossa tutkijoiden viestejä. Skeptikkopiireissä viestien on väitetty osoittavan, että ilmastotutkimusta on vääristelty.

Myös ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola on useasti kritisoinut avoimuuden puutetta ilmastotutkimuksessa.

”On masentavaa lukea, kuinka nyt julkitulleissa viesteissä pohditaan, kenen artikkeleita tulee julkaista ja kenen ei, kuka arvioi kenenkin käsikirjoituksia ja mitkä sarjat voidaan lukea vertaisarvioinnin piiriin”, Korhola kirjoittaa CO2-Raportti -sivustolla.

Straniuksen mukaan ilmastotieteissä käytävä keskustelu on aivan yhtä avointa kuin muissakin tieteissä.

”Avoimuus ja kriittisyys kuuluvat tieteeseen. Ilmastotieteen ja ilmakehän tutkimus on tosin niin monimutkaista ja syvälle menevää, että tavallisen asioita tarkasti seuraavan voi olla vaikea arvioida yksittäisten tietojen tai tutkimustulosten vaikutusta kokonaisuuteen”, Stranius sanoo.

Stranius aloitti tänä syksynä Luonto-Liitossa. Sitä ennen hän työskenteli Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaavana.

Lainauksia viesteistä ja keskustelua aiheesta löytyy täältä.

ilmastonmuutos  climategate 
Viite