Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Luomumaito pelastetaan löystämällä ehtoja

24.3.2009 12.59

Lasse Leipola

Luomuliitto pitää hyvänä Suomen ratkaisua ehdottaa väliaikaista lievennystä luomutuotannon vaatimuksiin valkuaisrehun suhteen.

”En pidä sitä mitenkään vaarallisena. On tärkeää, ettei yhdenkään viljelijän tarvitse siirtyä pois luomusta, koska valkuaisrehusta on puute”, sanoo toiminnanjohtaja Vesa Vilkuna.

Hänen mielestään luomuliha- ja maito ovat jatkossakin luonnonmukaisia, vaikka lehmille annettaisiin tavanomaista valkuaisrehua.

”Valkuaisrehun osuus on vain muutama prosentti kaikesta rehusta. Sitä paitsi sikoja ja kanoja koskeva poikkeuslupa on edelleen voimassa ja niille koko ajan annettu tavanomaista valkuaisrehua”, Vilkuna sanoo.

Luomutuotetusta valkuaisrehusta on pula, sillä sen tuotanto on vähentynyt muun muassa EU-tukien loppumisen vuoksi.

Yle kertoi eilen, että maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila esitti EU:n ministerineuvostossa, että luomulehmille voitaisiin antaa jatkossa myös tavanomaista valkuaisrehua.

Anttilan mukaan valkuaisrehun puute on katsottava hätätilanteeksi, jonka perusteella vaatimuksia on löysättävä. Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan muut EU-maat tukevat Suomen kantaa.

ruoka  luomu  maatalous 
Viite