Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anni Sinnemäki ja Sirkka-Liisa Anttila.
ERI LINJOILLA. Anni Sinnemäki syyttää Sirkka-Liisa Anttilaa vedätyksestä.

ERI LINJOILLA. Anni Sinnemäki syyttää Sirkka-Liisa Anttilaa vedätyksestä.

Luomusta tuli kartellin keppihevonen

17.2.2011 15.52

Jenni Leukumaavaara

”Ihan höpöhöpöä.”

Näin luonnehtii työministeri Anni Sinnemäki (vihr) maa- ja metsätalousministeriö MMM:n näkemystä, että luomutuotannon tulevaisuus riippuu siitä, saadaanko luomutuotteille lakiin kirjattu toimialaorganisaatiolupa.

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) mukaan koko Suomen luomutuotanto on vaarassa ilman lakiuudistusta.

”Tuottaja- ja toimialaorganisaatio antaa mahdollisuuden koota nykyistä paremmin luomualan tuottajat, jalostajat, logistiikan, kaupan ja tutkijat samaan organisaatioon. Nyt ketju on hajallaan, ja Suomessa tuotetusta luomuraaka-aineesta vain murto-osa päätyy luomuna pöytään, loput sekoittuvat tavallisen ruuan sekaan”, Anttila sanoo.

Anttilan mukaan isompina organisaatioina luomualalla olisi enemmän muskelia neuvotella tuotantomääristä vahvojen kauppaketjujen kanssa.

Työ- ja elinkeinoministeriö, kilpailuvirasto ja elinkeinoelämä vastustavat lakia, koska se johtaisi niiden mielestä kartellimaiseen toimintaan.

Hallituksessa asiassa ovat vastakkain etenkin ministerit Anttila ja kilpailuasioista vastaava Sinnemäki.

”Se on ainakin osittain esittämistä, että luomualan kehittäminen olisi kiinni yhdestä kartellipykälästä, jota maa- ja metsätalousministeriö alun perin ajoi ihan toisille toimialoille”, Sinnemäki sanoo.

Hänen mukaansa maataloustuottajien etujärjestö MTK ja MMM ovat ajaneet lakia alkujaan liha- ja viljatuottajille. Kuluttajien luomuinnostuksen myötä ”kartellipykälä on nyt puettu luomun kaapuun”.

Sinnemäki muistuttaa, että toimialaorganisaatioita saa nytkin perustaa. Hän onkin esittänyt, että luomun osalta lain valmistelu aloitettaisiin alusta. Anttila ei tätä hyväksy ja toivoo Sinnemäen muuttavan kantaansa.

”Nyt hän nojaa TEM:n ja kilpailuviraston virkamiehiin, jotka eivät ikinä ilman poliittista ohjausta tule hyväksymään mitään markkinajärjestelyasetusta, koska se on asennekysymys”, Anttila sanoo.

Keskusta on jäämässä hankkeessaan yksin, joten MMM:n tavoite runnoa laki läpi vielä tällä vaalikaudella jää todennäköisesti toteutumatta. Anttila tosin aikoo lähiviikkoina vielä viedä lain valtioneuvostoon.

ruoka  luomu 
Viite