Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Luottamustehtävien jako hajotti Oulun vihreät

22.1.2009 14.17

Laura J. Rantanen

Kunnallisten luottamustehtävien jako oli Oulun vihreille ennätyksellisen vaikeaa. Suurin taistelu käytiin vihreiden ainoasta kaupunginhallituspaikasta. Se meni valtuustosta pudonneelle Oulun vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtajalle Pasi Oravalle.

Suurella äänimäärällä valtuustoon päässeen Leena Kuhan mukaan paikka olisi kuulunut hänelle. Kuha pitää paikkajaon tulosta törkeänä.

”Sain kansalaisilta 521 ääntä, eli kansanedustaja Erkki Pulliaisen jälkeen eniten vihreistä, joten eihän minua voi ohittaa näin. Monet vihreät aktiivit ja kuntalaiset ihmettelevät, miten vihreät voivat nostaa hallitukseen ihmisen, jonka kansa on äänestänyt valtuustosta pois.”

Kuhan ympärille muodostui muutaman henkilön kannattajajoukko, joka vastusti paikkajakoa ja uhkasi erota vihreiden 11 hengen valtuustoryhmästä.

Valtuustoryhmän puheenjohtajan Taina Pitkänen-Kolin mukaan paikkajako tehtiin yhdessä hyväksyttyjen kriteerien mukaisesti. Kriteereistä vain yksi oli vaaleissa saatu äänimäärä. Muita olivat esimerkiksi yhteisen vaalimenestyksen eteen tehty työ ja aiempien tehtävien hoito.

”Oli pitkälti Oravan ansiota, että saimme vaaleihin täyden listan. Hän organisoi koko vaalityön niin hienosti, että hänet haluttiin palkita tästä työstä”, Pitkänen-Koli sanoo.

Pitkänen-Kolin mielestä paikkajako ei ole koskaan ollut näin vaikea.

”Inhottava tilanne. Varsinkin uudet nuoret naiset ovat olleet vaativia.”

Kuhan mielestä paikkajakokriteerejä tulee pohtia uudestaan ja tärkeimmäksi niistä pitää nostaa äänimäärä.

”Kun kansa pudottaa valtuustosta pois, pitää katsoa peiliin ja miettiä, miksi niin tapahtui.” 

vihreät  kunnat 
Viite