Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

"Maa- ja metsätuhousministeriön" suunnitelmat huolettavat: Uhka koko maapallon ruokaturvalle!

21.2.2013 7.47

Lasse Leipola

Vihreät ovat huolestuneet maa- ja metsätalousministeriön aikomuksesta vastustaa mehiläiskuolemia aiheuttavien kemikaalien kieltämistä.

"Onneksi kanta on vasta virkamiesten esitys, joka peräänkuuluttaa lisäselvityksiä ja kiellon Suomessa rypsinviljelylle aiheuttaman ongelman ratkaisemista", kehitysministeri Heidi Hautala kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Myös ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) korosti Helsingin Sanomien haastattelussa, että kyseessä ei ole vielä Suomen virallinen kanta vaan asiasta on tarkoitus keskustella lähipäivinä EU-ministerivaliokunnassa.

Suomen vastahankaisuus johtuu halusta käyttää torjunta-aineita erityisesti rypsiviljelyksien suojaamiseen. Hautala muistuttaa, että vaihtoehtoja on, sillä Suomessa viljellään esimerkiksi luomurypsiä täysin ilman torjunta-aineita.

Myös Suomen luonnonsuojeluliitto hämmästelee sitä, että maa- ja metsätalousministeriö perustelee neonikotinoidien käyttöä rypsisadon suojelemisella.

"On ristiriitaista väittää neonikotinoidien käytön olevan välttämätöntä rypsin suojelemiseksi, kun sen käyttökin vähentäisi satoa", sanoo puheenjohtaja Risto Sulkava järjestön tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että alan oma työryhmä on arvioinut mehiläisten pölyttävän jopa 90 prosenttia rypsisadosta.

Hautalan mukaan maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisella (kok) olisi nyt mahdollisuus asettaa asiat tärkeysjärjestykseen.

"On arvioitu, että pelkästään viljelykasvien pölyttäminen ilman ilmaista mehiläistyövoimaa maksaisi viisi kertaa enemmän kuin kyseisten aineiden kielto."

Myös vihreät nuoret patistelevat järjestönsä tiukkasanaisessa tiedotteessa Koskista toimimaan kiellon puolesta.

"Maa- ja metsätalousministeriön ajaman politiikan perusteella kyseessä tuntuu ennemmin olevan maa- ja metsätuhousministeriö, kuin ympäristön hyvinvoinnista millään tavalla kiinnostunut valtionhallinnon osa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen voisi kerrankin osoittaa kestävien ympäristötavoitteiden tärkeyden ennen lyhytnäköisiä taloudellisia intressejä", puheenjohtaja Veli-Matti Partanen sanoo.

Mehiläisten kohtalo kiinnostaa kansalaisia ympäri maailman. Esimerkiksi vetoomuspalvelu Avaazissa jo yli 2,5 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut addressin, jolla vaaditaan EU:lta toimia mehiläisille haitallisten kemikaalien kieltämiseksi.

"Neonikotinoidien haitat otetaan Euroopassa vakavasti. Esimerkiksi Ranska, Saksa ja Italia ovat asettaneet rajoituksia niiden käytölle. Suomi ei voi jäädä yksin käyttämään aineita, jotka voivat olla uhka koko maapallon ruokaturvalle", Hautala sanoo.

mehiläiset 




Viite