Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maailmalla marssitaan lauantaina turvallisen ruoan puolesta

24.5.2013 13.03

Päivi Hujakka

Maailmanlaajuinen liike maatalouden biotekniikkayhtiö Monsantoa vastaan näkyy katukuvassa huomenna lauantaina kuudella mantereella, 36 maassa ja yli 336 kaupungissa. March Against Monsanto -tapahtumaan odotetaan kymmeniä tuhansia aktivisteja ja ruoan turvallisuudesta huolestuneita kansalaisia.

Vapaaehtoisten järjestämä marssi näkyy Suomessa Helsingissä, Turussa, Vaasassa ja Oulussa. Marssijat vaativat pakkauksiin pakollisia merkintöjä muuntogeenisten raaka-aineiden käytöstä eläinten ruokinnassa.

Luomuliiton tiedotteessa sanotaan Monsanton soijalla ruokitun suomalaisen sian- ja siipikarjan lihan päätyvän kuluttajien ruokapöytiin kuluttajien siitä tietämättä.

Tutkimusten perusteella on arvioitu, että geneettisesti muunneltu ravinto voi johtaa vakaviin terveysriskeihin kuten syöpäkasvainten kehittymiseen, hedelmättömyyteen ja sikiövaurioihin. Aktivistit arvostelevat sitä, ettei geenimuuntelun vaikutuksista ihmisten terveyteen ole tehty riittävää pitkäaikaisseurantaa.

Tapahtuman pääjärjestäjä Tami Monroe Canal inspiroitui aloittamaan liikkeen suojellakseen kahta tytärtään.

“Mielestäni Monsanto vaarantaa heidän sukupolvensa terveyden, hedelmällisyyden ja pitkäikäisyyden. En voinut vain katsella sivusta odotellen, että joku muu tekisi jotain.”

Tiedotteen mukaan suurimpiin kuuluvat rehuvalmistajat Raisioagro ja Suomen Rehu ovat ottaneet Monsanton geenimanipuloidun soijalajikkeen rehuvalikoimaansa tänä keväänä. Yhtiöiden päätös kaksinkertaistaa muuntogeenisen soijan tuonnin Suomeen.

Kansainvälistä Monsanton vastaista marssia organisoivat The Anti-Media, Activists’ Free Press ja A Revolt - Digital Anarchy.

ruoka  luomu 
Viite