Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Giuseppe Nicoloro (CC-BY-NC-SA)

Mafian jäljillä. Salemin kaupungin pormestari Vittorio Sgarbi vastustaa tuulivoimaa mafiankortilla. Giuseppe Nicoloro (CC-BY-NC-SA)

Mafian jäljillä. Salemin kaupungin pormestari Vittorio Sgarbi vastustaa tuulivoimaa mafiankortilla.

Mafiasta tuli tuulivoiman vastustajien ase Sisiliassa

24.2.2009 15.10

Lena Björklund

Mafian mukanaolo Sisiliaan rakennettavissa tuulivoimahankkeissa katkesi hetkeksi, kun toistasataa poliisia ja sotilaspoliisia viime viikolla pidätti niin yrittäjiä, paikallisia poliitikoita kuin mafian miehiäkin saaren länsiosassa Trapanin provinssissa.

Yksi, joka tapahtumasta iloitsi, oli läheisen Salemin kaupungin pormestari Vittorio Sgarbi. Tämä lähes kaikki Italian poliittiset puolueet kolunnut virkamies toimi 2000-luvun alussa Silvio Berlusconin toisen hallituksen valtiosihteerinä Italian kulttuuriperintöä vaalivassa ministeriössä.

Sisiliassa hän on omistautunut tuulivoiman vastustamiseen.

Sgarbi on jo jonkin aikaa varoitellut, että mafia on soluttautunut Sisilian tuulivoimabisnekseen – ja ollut oikeassa. Mutta mafian uudesta aluevaltauksesta on hänelle myös suurta hyötyä. Hänen argumenttinsa tuulivoimaa vastaan lisääntyvät.

Sgarbin mukaan tuulivoima on sivistymätön ja historiaton ja raiskaa sisilialaisen maiseman. Siitä ei hänestä ole edes merituulipuistoksi, koska merelläkin on historiallinen muistinsa.

Kauas avomerellekään tuulivoimalat eivät hänestä sovi, sillä eiväthän laivat ja veneet voi kohdata seiniä meressä. Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: säästää energiaa hurjasti, ja rakentaa aurinkovoimaa. Mutta vain teollisuusalueille.

Sgarbilla ja hänen laillaan ajattelevilla on nyt siis kaksi argumenttia tuulivoimaa vastaan: vihreään bisnekseen tunkeutuvat mafiosot ja tuulivoimaloiden sivistymättömyys.

Näissä argumenteissa ei Sgarbin mielestä ilmeisesti ole vielä kylliksi, sillä hän aikoo maaliskuun lopulla järjestää Palermossa aiheesta kokouksen, johon tulee muun muassa Valery Giscard d´Estaing, Ranskan muinoinen presidentti ja vankkumaton tuulivoiman vastustaja.

Sgarbi ei ole tuulivoimavastaisuudessaan yksin. Etelä-Italiassa on laajaa vastarintaa sitä vastaan, joskin Apuliassa, Italian saappaan kantapäässä, tuulivoimaa on rakennettu jo yli 700 megawattia. Mutta sen mafia, Sacra corona unita, ei olekaan parhaissa voimissaan.

Sisilian mafia Cosa nostra sen sijaan on osallisena monessa muussakin yrittäjätoiminnassa. Jätteet ja sementtiteollisuus ovat sen perinteisiä aloja.

Cosa Nostralla on ylipäätään ote mitä erilaisimpiin julkisiin urakoihin. Mutta välillä mafian teollisuus saadaan myös takaisin siviiliyhteiskunnalle.

Niin tapahtui tämän kuun alussa aivan Trapanin tuntumassa, kun mafialta takavarioitu betonia valmistava laitos käynnistettiin pitkän seisokin jälkeen täysin uudistettuna. Sen yhteyteen on rakennettu hyvin uudenaikainen kierrätyslaitos, joka käsittelee materiaalia, joka tähän saakka on dumpattu kaatopaikoille.

tuulivoima  uusiutuvat 
Viite