Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Merimetsot joutuvat tulilinjalle

4.3.2010 14.21

Riikka Suominen

Merimetsojen hävittämiseen saa jatkossa luvan aiempaa helpommin, kirjoittaa Uusi Suomi.

Ympäristöministeriö on lähettänyt uuden ohjeen poikkeuslupia myöntäville elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksille. Merimetsoja voidaan vähentää esimerkiksi häirinnällä, pesiä hävittämällä tai ampumalla.

Merimetsojen arvellaan aiheuttavan merkittävää haittaa kalastukselle. Tarkkaa tietoa vahingoista ei ole.

Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola ei näe syytä, miksi merimetsoja pitäisi vähentää.

"Merimetsoista ei ole osoitettu mitään haittaa. Ei ole tietoa, että ne olisivat romahduttaneet mitään kalakantaa", Veistola sanoo Vihreälle Langalle.

Veistolan mukaan merimetsot ovat lisääntyneet, koska meressä on tällä hetkellä paljon kalaa.

Veistola sanoo, että poikkeusluvan lintujen ampumiseen on voinut saada aiemminkin. Niitä ei vain ole käytännössä myönnetty, koska ampujat eivät ole pystyneet osoittaamaan, että linnuista olisi merkittävää haittaa.

Suomessa oli ympäristökeskuksen mukaan viime vuonna pesimäkauden alussa noin 43 000 merimetsoa. Merimetsojen nopea lisääntyminen on johtanut lintujen ja niiden pesien luvattomaan tuhoamiseen.

"Merimetsoa vihataan, koska se on uusi tulokas. Laji oli pitkään poissa sen jälkeen, kun se 1700-luvulla tapettiin täällä sukupuuttoon", Veistola sanoo.
Viite