Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oceana

Oceanan raportti.
Muutos uhkaa. Ilmastonmuutos ja merten happamoituminen voivat aiheuttaa ongelmia mereltä elinkeinonsa tai ravintonsa hankkiville.Oceana

Muutos uhkaa. Ilmastonmuutos ja merten happamoituminen voivat aiheuttaa ongelmia mereltä elinkeinonsa tai ravintonsa hankkiville.

Merten happamoituminen uhkaa ruokahuoltoa

25.9.2012 9.41

Lasse Leipola

Saarivaltioiden ruokahuolto on suuressa vaarassa ilmastonmuutoksen ja merten happamoitumisen vuoksi, varoittaa ympäristöjärjestö Oceana. Kalat ja merenelävät ovat ensisijainen proteiinin lähde yli miljardille ihmiselle, joista useimmat ovat myös maailman köyhimpiä.

Järjestön tuoreessa raportissa arvioidaan, minkä maiden ruokahuolto on suurimmassa vaarassa.

Ilmastonmuutoksen arvioidaan heikentävän kalakantoja, mikä voi Malediivien ja Komorien kaltaisten saarivaltioiden lisäksi aiheuttaa ongelmia muun muassa Togon, Iranin ja Libyan ruokahuollolle. Merten happamoitumisesta aiheutuvat ruokaongelmat iskevät pahiten Cook-saariin sekä suuremmista valtioista Libyaan. Euroopan maista raportissa mainitaan ainoastaan Kroatia.

Teollistumisen aikakaudella alkaneet hiilidioksidipäästöt aiheuttavat merten ekosysteemeille kaksoishaasteen: hiilidioksidi aiheuttaa paitsi ilmaston ja siten myös merten lämpenemistä myös merten happamoitumista, kun osa päästöistä sitoutuu meriveteen.

Merten happamuus muuttuukin nykyisin todennäköisesti nopeammin kuin koskaan aiemmin. Tämän on useissa tutkimuksissa todettu aiheuttavan merkittäviä muutoksia merieliöihin. Viimeksi syyskuun alussa Stanfordin yliopistossa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan paremmin happamoitumista kestävät lajit voivat hyötyä muutoksesta ja heikentää siten herkempien lajien selviytymismahdollisuuksia entisestään.

”Muutokset voivat pienentää saalista tai muuttaa lajien esiintymisalueita aiheuttaen epävakautta ruokaturvassa, joka perustuu meren antimiin”, Oceanan raportissa todetaan.

Järjestön mukaan ruokahuollon turvaamiseksi tulisi vähentää hiilidioksidipäästöjä, lakkauttaa fossiilisen energian tuet, päästä eroon ylikalastuksesta, perustaa suojelualueita sekä varautua muutokseen.

ilmastonmuutos  meret 
Viite