Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Metsähallitus

Neuvottelijat yhteiskuvassa.
Sopijat. Neuvottelijat mahtuivat samaan kuvaan sovun synnyttyä.Metsähallitus

Sopijat. Neuvottelijat mahtuivat samaan kuvaan sovun synnyttyä.

Metsähallitus ja järjestöt pääsivät sopuun Lapin metsäkiistassa

27.10.2009 14.24

Noora Jussila

Metsähallitus, Greenpeace ja paikalliset tahot pääsivät tänään yhteisymmärrykseen Lapin metsäkiistoista. Neuvotteluissa päätettiin, että 35 000 hehtaaria metsämaata siirretään pysyvästi metsätalouskäytön ulkopuolelle Kittilän, Sodankylän, Savukosken ja Sallan kunnissa.

"Olemme todella tyytyväisiä. Siinä mielessä ratkaisu on kirvelevä, että osa alueista jää metsätalouskäyttöön. Kokonaisuutena ratkaisu on kuitenkin niin hyvä, että allekirjoitimme sen hyvillä mielin. Lähtiessämme neuvotteluihin tiesimme, että tästä tulee kompromissi", sanoo Greenpeacea edustanut metsäkampanjavastaava Sini Harkki.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun järjestöt ja Metsähallitus pääsevät sopuun tällaisessa kiistassa.

"On hienoa, että Metsähallitus uskalsi aloittaa tällaisen rohkean projektin. Keskustelufoorumeja on ennen ollut, mutta ei neuvotteluja, jotka tähtäävät yhteisesti määriteltyyn tavoitteeseen."

Metsähallitus teki 1990-luvun alussa inventointeja vanhojen metsien suojeluohjelmia varten. Tällöin inventoinnit pysähtyivät Metsä-Lapin kasvillisuusvyöhykkeeseen, joka alkaa juuri Kittilän, Sodankylän, Savukosken ja Sallan kuntien pohjoisosista.

"Metsähallituksessa ja ympäristöhallinnossa katsottiin, että Metsä-Lapissa on niin paljon kansallispuistoja, että suojelutarpeet hoituvat niillä, eikä vanhoja metsiä tarvitse inventoida tarkemmin. Tämä johti siihen, että merkittäviä vanhoja metsiä jäi suojelun ulkopuolelle", Harkki sanoo.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat kampanjoineet 1990-luvun vanhojen metsien suojelupuutteista ja kävivät 2000-luvun alussa neuvottelut Metsähallituksen kanssa. Tällöin Metsähallitus päätyi suojelemaan jonkin verran metsiä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin eteläisimmissä osissa.

"Silloinkin suurimmat alueet metsälapin kasvillisuusvyöhykkeellä jäivät käsittelemättä. Tämänpäiväinen päätös on nyt koko jatkumon päätepiste. Niille, jotka ovat olleet tässä mukana, on ehkä naurettavaa, että kiisteltiin monta vuotta kun loppujen lopuksi koko asia ratkesi kahden kuukauden neuvottelukierroksella."

metsäteollisuus 




Viite