Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Sean Vos (CC-BY-NC)

Poroja.
Turvassa. Metsähallituksen hakkuut eivät enää uhkaa Nellimin poromiesten elinkeinoa. Flickr / Sean Vos (CC-BY-NC)

Turvassa. Metsähallituksen hakkuut eivät enää uhkaa Nellimin poromiesten elinkeinoa.

Nelivuotinen metsäsota päättyi Lapissa

24.8.2009 14.24

Lasse Leipola

Metsähallituksen ja kolmen saamelaisen poromiehen vuonna 2005 alkanut taisto on päättynyt. Osapuolet ovat saaneet sovittua, millä alueilla Metsähallitus voi hakata metsää ja missä ei. Samalla molemmat osapuolet ovat vetäneet kaikki oikeustoimet takaisin.

”Olemme hyvin tyytyväisiä, että pääsimme sopimukseen, joka mahdollistaa perinteisen poronhoidon jatkumisen Nellimissä. Poronhoito on meille elämäntapa, ja voimme nyt hyvillä mielin palata yksin sen pariin”, sanoo poromies Kalevi Paadar tiedotteessa.

Paadarin veljekset ovat vuodesta 2005 yrittäneet oikeusteitse estää Metsähallitusta tekemästä hakkuita Nellimin alueella. Heidän mukaansa hakkuiden jatkaminen oli lopettanut yhteisöllisen poronhoidon alueella. He veivät asian myös YK:n ihmisoikeuskomiteaan. Nyt asia on vedetty sieltäkin pois.

Metsähallitus on tyytyväinen sopimukseen, jossa määritellään pelisäännöt seuraaviksi 20 vuodeksi.

”Metsähallituksen kannalta sopimus turvaa työrauhan ja takaa, että voimme jatkaa metsätalouden harjoittamista rajoitetusti myös Nellimin alueella. Tämä on hyvä kompromissiratkaisu”, sanoo metsätalouspäällikkö Pertti Heikkuri tiedotteessa.

Myös ympäristöjärjestö Greenpeace kiittelee sovun luonnonsuojelullista puolta.

”On järjetöntä käyttää Ylä-Lapin viimeisiä hakkaamattomia metsiä sellunkeittoon”, sanoo metsävastaava Sini Harkki järjestön tiedotteessa.




Viite