Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Olli Kärkkäinen.
pohjaa väittelyyn. Olli Kärkkäinen on yksi eduskunnan tietopalvelujen kolmesta ekonomistista.

pohjaa väittelyyn. Olli Kärkkäinen on yksi eduskunnan tietopalvelujen kolmesta ekonomistista.

Mihin eduskunnan ekonomisteja tarvitaan?

14.2.2014 8.30

Jukka Vahti

Kansanedustajien käytössä on ollut vuoden 2011 vaalien jälkeen eduskunnan sisäisessä tietopalvelussa työskentelevä ekonomisti, joka on auttanut eduskuntaryhmiä laskemaan ryhmien ajaman politiikan todellisia taloudellisia vaikutuksia.  Viime syksynä kansliaan palkattiin kaksi ekonomistia lisää. Yksi laskentatiimiin kuuluvista on tutkija Olli Kärkkäinen.

Minkälaisissa laskuissa kansanedustajia ja eduskuntaryhmiä autetaan? Mihin laskentatiimiä tarvitaan?

”Lähtökohta oli, että voimme auttaa esimerkiksi oppositioryhmiä varjobudjeteissa, kun he eivät voi käyttää ministeriöiden laskentatehoja. Se on vuosittainen juttu, jossa autamme. Olemme laskeneet sekä oppositioryhmille että hallituspuolueille. Resurssejamme on mahdollisuus käyttää myös esimerkiksi verouudistusten arvioimisiin. Esimerkiksi loppusyksystä julki tuli raporttimme hallituksen osinkoverouudistuksen vaikutuksista tuloeroihin.”

Ketkä laskentapalvelua ovat tähän mennessä käyttäneet?

”Olemme pääasiassa auttaneet eduskuntaryhmiä. Lähtökohtaisesti vastauksemme eivät kuitenkaan ole julkisia. On tilaajien päätäntävallassa, miten niitä julkistetaan. Jos laskelmiimme selkeästi viitataan jossain, muutkin saavat pyytää niiden taustatietoja meiltä.”

Laskentatiimin kokoa kasvatettiin syksyllä. Onko kolme ekonomistia sopiva määrä yhden eduskunnan tarpeisiin?

”Kaikki eivät ehkä vielä ole aivan tietoisia kaikista laskentamahdollisuuksista mitä meillä on. Kysymyksiä kuitenkin tulee koko ajan ja tämäntyyppiselle palvelulle on selvästi ollut patoutunutta kysyntää. Osittain olemme ottaneet mallia Ruotsista, missä paikallisen Riksdagenin yhteydessä laskentapalvelu on toiminut hyvin pitkään. Siellä on tällä hetkellä 11 ekonomistia.”

talous  eduskunta 
Viite