Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikä on maan tapa?

15.4.2010 15.23

Noora Jussila

Ville Pernaa

Kanava-lehden päätoimittaja, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja.

”Keskusta on ollut keskeisimmin mukana vuoden 2007 vaaleihin liittyvässä maan tavassa. Jos maan tavalla tarkoitetaan poliitikkojen ja liike-elämän suhteita, niin silloin se koskee kaikkia suuria puolueita. Rakennuttamisen ja kaavoittamisen osalta liike-elämän ja politiikan toimijoilla on ollut vuosikymmenten ajan kanssakäymistä.

On hyvä, että vaalirahakohu on nostanut esiin sen, mistä lähteistä puolueiden toimintaa rahoitetaan. Se parantaa kansalaisten poliittista lukutaitoa, kun samaan aikaan puolueet samankaltaistuvat ja käydään voimakkaita imagokampanjoita Työväen presidentin tapaan. Osa demokratiasta toteutuu Suomessa puolueilta ostettavana ostopalveluna, johon sisältyy ehdokkaiden asettaminen ja vaalikampanjan käyminen.”

Sami Borg

politiikan tutkija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti

”Uuden perustuslain ja pääministerin valintatavan takia kamppailu suurimman puolueen asemasta on korostunut entisestään ja panokset ovat kasvaneet.

Vuoden 2007 vaaleista ei kuitenkaan pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä niin, että meillä maan tapa olisi että tämän kaltaiset rikkaat henkilöt pyrkisivät saamaan vaikutusvaltaa politiikassa. Historia tulee varmaan osoittamaan kummalta puolelta on ollut työntöä ja kummalta vetoa. Tästä ei ole nähdäkseni ole toistaiseksi keskusteltu kovin analyyttisesti. Maan tapaa pitäisi pikemminkin etsiä kuntapolitiikan rahavirroista ja käytännöistä.”

vaalirahoitus  korruptio 


Lisää aiheesta:Viite