Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Puuta.
Harvinainen seinä? Puurakentamiseen on yritetty saada vauhtia.SXC

Harvinainen seinä? Puurakentamiseen on yritetty saada vauhtia.

Mikä puussa on vikana, kun siitä ei enää rakenneta?

27.3.2012 9.30

Laura Häkli

Rakennusurakoitsijat eivät rakenna taloja puusta, vaikka puurakentamista on sysitty liikkeelle moninaisilla hankkeilla ja ohjelmilla, joista tuorein on hallituksen valtakunnallinen puurakentamisohjelma.

Miksi puurakentaminen takkuaa, talonrakennustekniikan yliopettaja, puurakentamisen tuotantoedellytyksistä väitellyt Vesa Virtanen?

”Ongelma on, että Suomessa on menneinä vuosina satsattu betonirakentamiseen, ja se hallitaan hyvin. Isot rakennusurakoitsijat omistavat betonielementtitehtaita, joten betonirakentaminen on se edullisin vaihtoehto.”

Osaavatko suomalaiset vielä rakentaa puusta?

”Eivät. Puuosaaminen on ollut pitkään heikolla tasolla. Puusta on tehty viime vuosina lähinnä pientaloja. Isommassa mittakaavassa puurakentamisessa vaaditaan erilaista tekniikkaa ja elementtien teollista tuotantoa. Harvalla urakoitsijalla on kykyä tehdä puusta hyvää jälkeä.”

Stora Enso on alkanut tuottaa Keski-Euroopassa kehitettyjä monikerroslevyjä, joiden toivotaan helpottavan rakentamista. Miksi suomalaiset lainaavat mallia puurakentamiseen ulkomailta?

”Keski-Eurooppa on kaukana Suomen edellä näissä asioissa. Ulkomaisia keksintöjä on yritetty soveltaa Suomen olosuhteisiin, mutta mikään niistä ei sellaisenaan ole toiminut. Nyt on kuitenkin paljon hankkeita, joissa testataan uusia järjestelmiä, joten toivoa on.”

Onko totta, että nykyään metsistä kaadettava puu ei ole niin kestävää rakennusmateriaalia kuin esimerkiksi sata vuotta sitten?

”Kyllä. Vuosikasvu on pehmeämpää, koska puu kasvaa nopeammin; osittain lannoitteiden ja ilmastonmuutoksen takia. Siksi puurakentamisessa on alettukin käyttää teollisesti tuotettua liimapuuta ja viilupuuta.”

Millainen on puurakentamisen tulevaisuus?

”Hyvä. Puukerrostalot eivät enää tule edes kalliimmiksi kuin betonista tehdyt. Jos puurakentaminen ei nyt lähde liikkeelle, niin se ei lähde koskaan.”

puurakentaminen 
Viite