

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
5.12.2011 12.51
Elokuvista on tullut korkeakulttuuria ainakin hintojen perusteella. Viikonlopun elokuvalipusta joutuu maksamaan 12 euroa, 3D- elokuvasta jopa 14 euroa. Sillä hinnalla pääsee Kansallisoopperan halvimmille paikoille, opiskelijat saman päivän näytöksiin kympillä. Käytännössä elokuvakäynnistä saattaa siis joutua maksamaan jopa enemmän kuin oopperalipusta.
Miten tämä on mahdollista, Finnkinon markkinointijohtaja Reijo Jämes?
”Oopperaa tukee yhteiskunta, tämä taas on puhtaan kaupallista toimintaa. Sitä paitsi Suomessa on Pohjoismaiden halvimmat elokuvaliput. Esimerkiksi Ruotsissa elokuvaliput ovat 19 prosenttia kalliimpia.”
Miksi elokuvaliput maksavat niin paljon?
”Lipun hinnoittelu pohjaa kysyntään. Voidaan tietysti keskustella siitä, mikä se oikea lipun hinta on. Tällä hetkellä ihmiset käyvät hyvin elokuvissa: viime vuosi oli pitkästä aikaa poikkeuksellisen hyvä. Pitää tietää, mitä ihmiset on valmiita maksamaan elokuvista.”
Valtio tukee oopperaa Suomessa avokätisesti. Pitäisikö valtion tukea myös elokuvateattereita vai miten lippujen hinnat saataisiin pidettyä alhaalla?
”Jonkin verran Suomen elokuvasäätiön kautta kanavoidaan Veikkauksen varoja elokuvateatterien kunnostukseen, elokuvien maahantuontiin ja niin edelleen, mutta ovathan summat ihan erinäköisiä kuin mitä oopperaan menee. Tuki kyllä kelpaisi, eihän rahaa koskaan liikaa ole. On aika hypoteettinen ajatus, että valtio lähtisi elokuvaa tämän enempää tukemaan. Jos lähtisi, kyllä lippujen hintojen alentamista voisi miettiä.”
Onko elokuvissakäynti tulevaisuudessakin koko kansan juttu, johon köyhälläkin on varaa?
”Kyllä se on ollut aina koko kansan juttu. Minun mielestäni tämä on suhteellisen edullinen tapa viettää kaksi tuntia vapaa-aikaa. Jo nyt on paljon hintaporrastuksia esimerkiksi iltapäivän elokuvanäytöksiin ja erilaisia tarjouksia, jotka voivat olla hyvinkin edullisia.”
Tweet