Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miksi tuhkaa saa myydä elintarvikkeena?

16.12.2013 6.22

Vesa Sisättö

Goodset Oy myy nettisivuillaan ”tuhkavettä Lapin-koivun tuhkasta” sekä ”titoa koivuntuhkaa Lapista” elintarvikkeina. Tuotteet löytyvät valikoiden alta, joissa lukee esimerkiksi ”Nivelet”.

Tuotteiden kohdalla on kuitenkin merkintä ”Lääkelaki määrittelee tuotteemme elintarvikkeiksi, tästä johtuen terveysvaikutusten markkinointi ei ole sallittua”.

Esko Jalkanen – luonnonvoima -yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lindholm, millaisia elintarvikkeita tuhkavesi tai tuhka ovat?

”Tuhkavesi valmistetaan keittämällä Lapin lähdevettä ja tuhkaa. Tuhkavedestä saa alku- ja hivenaineita. Etenkin nivelvaivoihin se on hyvä, leikillisesti sanomme sitä luonnon kortisoniksi.  Nykyihminen on hapan. Jos happo–emäs-tasapaino ei ole kunnossa, voidaan altistua jopa syövälle. Tuhka on emäs ja tasoittaa tämän homman samalla.”

Onko tuhka ravintolisä?

”Ei, se on elintarvike.”

Miten tuhkaveden turvallisuus on taattu?

”Suomessa on ollut raskasmetallijäämiä luonnossa, Metsäntutkimuslaitos on tutkinut asiaa. Siinä pitää olla varovainen.”

Tuhkalle on lannoitteena tarkat rajat raskasmetallien osalta. Voiko sitä myydä elintarvikkeena, Eviran ylitarkastaja Marika Jestoi?

”Elintarvikkeen pitää olla turvallinen. Vastuu turvallisuudesta on sillä, joka tuo maahan, tuottaa, jalostaa tai jakelee tuotetta. Koivuntuhkavalmisteissa riskejä voisivat olla esimerkiksi pH, poltossa muodostuneet PAH-yhdisteet tai raskasmetallit.

Eviran tietojen mukaan koivuntuhkavalmisteita on markkinoilla ravintolisinä. Sen on oltava käyttöohjeen mukaisesti käytettynä terveydelle vaaraton, ja aineella tulee olla käyttöhistoriaa elintarvikkeena tai ravintolisänä.

Meillä ei ole tietoa, että koivuntuhkavalmisteita myytäisiin muuna elintarvikkeena kuin ravintolisänä. Voi olla, että se katsottaisiin muussa käyttömuodossa kuin ravintolisänä lupaa vaativaksi uuselintarvikkeeksi.”




Viite