Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Haluttu kala. EU:n alueelle tuodaan paljon muun muassa tonnikalaa.Istockphoto

Haluttu kala. EU:n alueelle tuodaan paljon muun muassa tonnikalaa.

Miljardien laiton kalabisnes syyniin EU:ssa

14.1.2010 13.22

Taina Tervonen

Laittomasti kalastetuilla tuotteilla ei ole enää asiaa EU-markkinoille. Tammikuun alussa voimaan tulleiden uusien säännösten mukaan kaikilla EU:n alueelle tuotavilla kalastustuotteilla tulee olla alkuperämerkintä, joka todistaa niiden olevan laillisesti pyydettyjä.

Samalla EU:n omien kalastusalusten kontrollia tiukennetaan satelliittipaikannusten ja pyyntien järjestelmällisen rekisteröinnin avulla sekä koventamalla sanktioita. Vastaavaa laittoman kalastuksen vastaista järjestelmää ei toistaiseksi ole muualla maailmassa.

”Euroopan unioni on maailman suurin kalatuotteiden maahantuoja. Siksi on tärkeää, että se näyttää esimerkkiä”, sanoo Richard Dixon Skotlannin WWF:stä.

Euroopan komissio on sitoutunut auttamaan tuottajamaita, jotta ne pystyvät vastaamaan uusiin EU-vaatimuksiin. EU-kulutuksesta 65 prosenttia on tuontitavaraa. Unionin alueelle tuodaan etenkin suuren voittomarginaalin takaavia tuotteita, kuten tonnikalaa, hummereita tai katkarapuja.

Laittomassa kalastuksessa arvellaan liikkuvan noin 10 miljardia euroa vuodessa.

Arvioiden mukaan viidesosa vuosittaisista pyynneistä on laittomia: kiintiöiden tai kalastuskauden ylityksiä, kiellettyjä pyyntimenetelmiä tai täysin luvattomien alusten pyyntejä.

”Laittomalla kalastuksella on tuhoisia seurauksia myös muille lajeille”, Dixon muistuttaa.

Verkkoihin jää kiinni delfiinejä, merilintuja ja kilpikonnia.

EU:ssa valmistellaan niinikään uutta yhteistä kalastuspolitiikkaa. Euroopan komission on tarkoitus antaa ehdotuksensa kesäkuuhun mennessä. Uusi kalastuspolitiikka tulee voimaan vuonna 2013.

 

kalastus 




Viite