Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ministeriö siivoaa Mannerheimin jälkiä

28.9.2011 10.40

Sammeli Heikkinen

Puolustusministeriö valmistelee lakimuutosta, jolla armeijaa koskevat päätökset saataisiin nykyistä tiiviimmin parlamentaarisen päätöksenteon piiriin.

Nykyään niin sanottujen sotilaskäskyasioiden esitteleminen presidentille on puolustusvoimain komentajan tehtävä. Puolustusministeriön lainsäädäntöjohtajan Seppo Kipinoisen mukaan sotilaskäskyasiat voivat olla taloudellisesti ja ulkopoliittisesti merkittäviä, kuten vaikkapa kysymykset reservin koosta tai koko maan puolustuksen järjestämisestä.

Ministeriö on nyt lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen, jossa sotilaskäskyasioiden esittelijänä olisi pääsääntöisesti puolustusministeri. Asiat esiteltäisiin valtioneuvoston istunnossa, jotteivat ne voisi livahtaa ohi hallituksen korvien.

Puolustusvoimain komentajan erikoinen esittelyoikeus on perua marsalkka Mannerheimilta, jolle kasattiin toisen maailmansodan aikana poikkeuksellisen laajat valtuudet.

"Näitä jäi sitten purkamatta sotien jälkeen", Kipinoinen sanoo.

Kipinoisen mukaan uudistushalu liittyy myös viime hallituskaudella tehtyyn perustuslain uudistukseen. Jos lakiuudistus menisi läpi, jälleen yksi osa presidentin vallasta tulisi tiukempaan parlamentaariseen valvontaan.

Ehdotuksen kohtalo on kuitenkin varsin epävarma. Ehdotukseen ovat jättäneet eriävän mielipiteen nykyinen hallituspuolue sdp, tasavallan presidentin kanslia sekä puolustusvoimat, joka haluaa pitää kiinni esittelyvallastaan.

maanpuolustus  puolustusvoimat  puolustusministeriö 
Viite