Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ministerit kokoontuvat tänään budjettiriiheen

19.8.2010 10.42

Saija Räsänen

Hallitus aloittaa tänään torstaina kaksipäiväisen budjettiriihensä säätytalolla. Hallituspuolueiden välille ei odoteta syntyvän suuria riitoja. Asiasta kertovat muun muassa Helsingin Sanomat ja Kauppalehti.

Yksimielisiä ollaan esimerkiksi Oulu-Seinäjoki-radan rakentamisesta. Se on vielä auki, mistä radan rakentamiseen tarvittavat 35 miljoonaa euroa otetaan.

Ratahankkeen lisäksi budjettiriihessä keskustellaan energiaverojen korotuksista, työllisyysrahoista ja Itämeren suojelurahoista. Työllisyyden hoidossa ja verotuskysymyksissä odotetaan syntyvän erimielisyyksiä.

Etenkin turpeen verotus herättää tunteita. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen haluaa säilyttää turpeen alhaisemman verotuksen huolimatta sen hiilipäästöistä ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen taas haluaisi turpeen kokonaan verottomaksi.

Riihi aloitetaan katsauksella päivitettyyn talousennusteeseen. Sen jälkeen hallitus tarkastelee verotusta ja eri ministeriöiden määrärahoja. Lopullisesti ensi vuoden budjetin lyö lukkoon eduskunta syksyllä.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen laatiman pohjaehdotuksen kokonaissumma on 50,4 miljardia euroa, mikä tarkoittaa 8,7 miljardin euron velanottoa.

budjetti 




Viite