Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ministerit saapuvat Dohaan - menettääkö Eurooppa uskottavuutensa?

3.12.2012 9.57

Lasse Leipola

Kiista ”kuumasta ilmasta” kiristää tunnelmaa YK:n ilmastoneuvotteluissa. Muun muassa Puola ja Venäjä vaativat, että Kioton sopimuksen päättyvältä kaudelta ylijäävät päästöoikeuksien tulee siirtyä myöhemmin käytettäviksi.

”Hiilirikas Puola on tähän asti sanellut EU:n kannan kuumaan ilmaan. Dohaan saapuvien ministerien on tehtävä valinta: onko heillä rohkeutta puolustaa ihmisiä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta vai haluavatko he ruokkia poliittista peliä. Jos Eurooppa valitsee väärin, se menettää muun maailman luottamuksen”, ilmastokampanjoitsija Martin Kaiser sanoo Greenpeacen tiedotteessa.

Toinen vaikea kysymys on kehitysmaille maksettavan ilmastorahoituksen taso vuosina 2013–2019. Kööpenhaminassa 2009 sovittiin, että rahoitus on alkuvaiheessa kymmenen miljoonan dollarin vuodessa. Tämä alkuvaihe loppuu kuitenkin vuodenvaihteessa ja ainoa jäljellejäävä sopimus koskee vuotta 2020, jolloin rahoituksen tulisi olla sata miljardia vuodessa.

”Maiden on lähes mahdotonta tehdä pitkän aikavälin suunnitelmia ilmastonmuutokseen sopeutumisesta tai lisätä uusiutuvaa energiaa, jos niillä ei ole luotettavaa tietoa siitä, kuinka paljon tukirahaa tulevaisuudessa on tarjolla”, Kaiser sanoo.

Kolmantena asiana Greenpeace nostaa esille metsien suojelemisen. Trooppiset hakkuut aiheuttavat noin 15 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä.

”Ministerien on tällä viikolla sovittava säännöistä, jotka kannustavat maita suojelemaan metsiään muutenkin kuin hankkimalla halpoja päästöoikeuksia hiili- ja öljyteollisuudelleen”, Kaiser sanoo.

ilmastoneuvottelut 
Viite